Unes dues mil persones recorren Palma a favor de la sobirania en el marc de la Diada de Mallorca

La manifestació ha recorregut des del passeig del Born fins al parc de les Estacions i ha estat convocada per diverses entitats independents i sobiranistes

Entre crits d'"independència" i de "llibertat presos polítics", més de 2.000 persones s’han reunit al passeig del Born de Palma en la tradicional manifestació del 30-D, que s’emmarca dins els actes que commemoren la Diada de Mallorca.

La manifestació ha estat encapçalada per membres de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, com la seva presidenta, Margalida Miquel, i el seu expresident, Tòfol Soler; el president de l'OCB, Josep de Luis; el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, entre d'altres. 

Entre els dos milers de participants, s'hi han pogut veure representants polítics de l'illa com el batle de Palma, Antoni Noguera; el president del Consell Insular, Miquel Ensenyat, i la vicepresidenta del Govern, Bel Busquets. També s'hi han sumat personalitats de la cultura com els escriptors Pau Vadell i Carles Rebassa, i l'editor Lleonard Muntaner.

La marxa, que ha transcorregut sense incidents, ha culminat amb un acte polític al parc de les Estacions. Han fet parlaments Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, que ha demanat "fraternitat" entre tots els territoris catalans; Ariadna Suari, del Grup de Suport Llibertat Valtonyc, que ha donat pas a un missatge enregistrat en vídeo del raper exiliat a Bèlgica; Gloria Julià, en representació del Bloc d'Unitat Popular, que ha tingut paraules de record per a dues persones "pioneres d'aquesta revolta" com foren Antoni Artigues i Macià Manera; i ha acabat Maria Bauzà, de la Plataforma 31 de Desembre, llegint un manifest.

L'organització ha qualificat la manifestació d'exitosa i estimen que hi han participat cinc mil persones.

Els convocants han estat més d’una desena d’entitats agrupades en el Bloc d’Unitat Popular (BUP) amb el lema ‘Per la plena sobirania, república mallorquina. Construïm els Països Catalans’. Per la seva banda, la Plataforma 31-D, que aplega entitats com l’STEI, l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) i la Fundació Darder-Mascaró, entre d’altres, ha convocat la mateixa marxa que el BUP amb el lema ‘Defensem Mallorca. Construïm Mallorca’.

Ofrena floral

La tradicional ofrena floral a l'estàtua del rei Jaume I s'ha duit a terme a les vuit del vespre d'aquest diumenge. A l'acte, hi han acudit, com des de fa uns anys, grups sobiranistes i espanyolistes, un a cada banda de l'estàtua. 

Un centenar de persones s'han col·locat en el costat dret del frontal de l'estàtua del rei Jaume I, la conquesta de Mallorca del qual el 1229 es commemora demà, per llançar 'visques' al rei, a la unitat d'Espanya i corejar lemes com "Som mallorquins, no catalans" i "España, una i no treintayuna".

Alhora, un centenar de joves sobiranistes han ocupat el costat contrari del passadís reservat per a l'ofrena floral per fer crits i càntics a favor de la independència i de la llibertat dels presos polítics.

Així mateix, ambdós bàndols anaven escridassant els diferents partits polítics afins o no a les seves ideologies mentre feien l'ofrena floral. Això s'ha repetit quan abandonaven l'acte. 

A la plaça d'Espanya, algunes entitats espanyolistes, com Foro Baleares i el partit Actúa-Vox, havien convocat una concentració 'Per la unitat d'Espanya' a les set de l'horabaixa. La Policia Nacional ha desplegat un ampli dispositiu per evitar incidents, atès que aquest any s'havien acumulat crides a l'assistència per part tant de grups catalanistes com d'anticatalanistes.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF