Palma supera el límit de partícules contaminants establert per l'Organització Mundial de la Salut

La Fundació Espanyola del Cor adverteix que l'alta concentració suposa un factor de risc per a la salut humana

Palma supera el límit de partícules contaminants a l'atmosfera establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons un estudi publicat per The New England Journal of Medecine. A l'Estat, però, Barcelona, València, Sevilla i Toledo lideren el rànquing per alta concentració de partícules contaminants, que l'OMS estableix en 10 micrograms per metre quadrat i Espanya, en 25. Per ordre, segueixen el llistat de les ciutats amb més alta concentració Valladolid, Bilbao, Osca, Madrid, Oviedo, Palma i Donostia.

La Fundació Espanyola del Cor, amb motiu de la Cimera del Canvi Climàtic que se celebrarà a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre, ha assenyalat que la contaminació ambiental "és un factor de risc cardiovascular", segons ha informat l'agència Efe. Les partícules PM2.5, emeses per la combustió de combustibles fòssils i per biomassa, són les més perjudicials per a la salut humana.

L'estudi publicat recull la concentració mitjana anual d'aquestes partícules a 19 ciutats espanyoles i només Lleó, Càceres, Las Palmas, Salamanca, Vitòria, Tenerife i Burgos compleixen els estàndards de l'OMS. Així i tot, a Espanya s'estableix el límit en 25 micrograms per metre quadrats.

La contaminació atmosfèrica mata abans d'hora més de 400.000 europeus cada any

"El que fan aquestes partícules quan passen pel torrent sanguini és afavorir la trombosi i potenciar l'ateroesclerosi", com ha explicat Jordi Bañeras, cardiòleg de la unitat de crítics cardiovasculars de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Fins a un 0,88% dels infarts es podrien atribuir a la contaminació, però "el més preocupant", segons l'expert, és que la contaminació empitjora el pronòstic dels esdeveniments cardiovasculars.

La Fundació ha alertat, a més, que la contaminació atmosfèrica causa 8,8 milions de morts cada any a tot el món: 790.000 a Europa i 30.000 a Espanya. I entre el 40 i el 80% d'aquestes morts estan causades per malalties cardiovasculars.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF