Societat 31/12/2019

El bisbe de Mallorca reclama "un canvi de model econòmic" davant la crisi climàtica

Durant la tradicional missa de la festa de l’Estendard, Sebastià Taltavull ha fet un discurs a favor del diàleg, la diversitat i la natura

Kike Oñate
2 min
La festa de l'Estendard 2019, en imatges

PalmaCom cada 31 de desembre, Palma celebra aquest dimarts la festa de l'Estendard. Durant la tradicional missa que es fa en el marc de la celebració el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha fet un discurs a favor del diàleg, la diversitat i la natura i ha assegurat que "s'ha posat en evidència que el canvi climàtic demana un canvi de model econòmic". Sobre això, el bisbe també ha comentat que cal establir una nova organització de l'economia perquè "sempre" estigui al servei de les persones i que no les ofegui "en un carreró sense sortida".

Taltavull també ha recordat que la festa suposa un llegat que "ens ha consolidat com a poble" i que la llengua mai no ha de ser motiu de discòrdia o menyspreu, sinó de respecte i oportunitat d'aprenentatge. En aquest sentit, el bisbe ha dit que és necessari que l'educació 0-7 anys sigui gratuïta. Durant el discurs ha considerat que cal acollir, protegir, promocionar i integrar les persones més vulnerables i excloses.

El batle de Palma, José Hila, també ha fet un discurs en què ha assegurat que el Consistori posarà en marxa mesures per "equilibrar" i "racionalitzar" l'oferta turística de la ciutat cercant un acord amb el sector dels creuers perquè es pugui regular l'arribada d'aquestes embarcacions al port. "Som una ciutat d'èxit que no ha de morir d'èxit", ha assenyalat. Hila ha parlat de la diversitat cultural de la capital balear, i ha recordat que hi conviuen 170 nacionalitats diferents. El batle ha insistit en la necessitat que l'antic quarter de Son Busquets es converteixi en un espai per construir habitatge públic.

Durant la festa, la plaça de Cort ha estat l'escenari de la col·locació de la cimera del rei Martí i l'Estendard, que simbolitza l'entrada de les tropes de Jaume I l'any 1229. Nombrosos ciutadans han participat en aquesta tradició, una de les celebracions cíviques més antigues d'Europa. La Banda Municipal de Palma ha interpretat La Balanguera entre els aplaudiments del públic, i la comitiva municipal ha partit cap a la Seu, acompanyada pels cossiers, els tamborers i els cavallets. Quan la processó ha passat per davant la seu del Consell de Mallorca, s'hi han afegit membres de la institució insular i nombrosos batles de Mallorca.

La festa ha conclòs dins de l'Ajuntament de Palma quan l'Escola de Música i Dansa, el Taller de Restauració del Bisbat de Mallorca, el Banc d'Aliments i l'equip de futbol femení CF Collera han rebut la Medalla d'Or de la ciutat.

stats