METEOROLOGIA
Societat 01/06/2019

Palma viu l’arrancada d’any més seca dels darrers 20

El maig i l’abril han estat frescos a totes les Illes malgrat l’inici de primavera molt calorós

Miquel Bernis
3 min
Palma viu l’arrancada d’any més seca dels darrers 20

BarcelonaEls darrers mesos ens han demostrat que les pluges al clima mediterrani són altament irregulars. Després d’uns últims mesos del 2018 amb aiguats extraordinaris i molt abundants, la primera part del 2019 ha estat marcada per les precipitacions escasses. L’observatori de l’aeroport de Son Sant Joan només té registrat un any en què en els cinc primers mesos de l’any hagi plogut menys que enguany. Fins avui, aquest 2019 s’han registrat només 58 l/m² de pluja, una dada que crida encara més l’atenció si tenim en compte que l’octubre passat en només dos dies ja va ploure més. Entre el 27 i el 28 d’octubre varen caure 69 l/m2, i en tot el mes, 122. Amb dades des del 1973 només hi ha un any en què hagi plogut menys en els cinc primers mesos de l’any, el 2000. Llavors, els 150 primers dies de l’any no es varen arribar a acumular ni 36 l/m2. De mitjana, durant els cinc primers mesos de l’any a Palma es registren 160 l/m2 de pluja, però aquest 2019 només hi ha plogut un 35% del que plou habitualment. D’entre les dades positives cal destacar que, tot i la poca quantitat de pluja, ha plogut fins a 20 dies, la majoria al gener i a l’abril, la pluja ha arribat força ben repartida, un factor important per evitar que el territori passi set i que no acostuma a ser la tònica del nostre clima.

A l’aeroport d’Eivissa també hi ha plogut només 58 l/m2 aquest any fins ara, però en aquest cas hi ha quatre precedents de pluges encara més escasses en els cinc primers mesos de l’any. Més al nord de Mallorca i a Menorca les borrasques dels últims mesos han estat una mica més generoses, però les dades no es poden ni comparar amb les de l’any passat. Fins avui, a l’observatori del santuari de Lluc s’hi han recollit 264 l/m2. De mitjana, entre l’1 de gener i l’1 de juny se n’hi acostumen a recollir uns 500, i l’any passat varen ser 771. A l’aeroport de Maó, els ruixats hi han deixat 145 l/m2, un 65% de la pluja que acostuma a caure en aquests mesos.

Maig fresc

Ha acabat un mes de maig que ha estat fresc si tenim en compte les dades de les darreres dècades. A Palma, la mitjana del mes ha quedat en 16,8 graus, set dècimes de grau per sota de la mitjana dels darrers 30 anys. A Maó, l’anomalia de temperatura ha estat d’1,2 graus, i a Eivissa, de 0,8. Tot l’arxipèlag ha tingut un tram final de la primavera bastant fresc, curiosament després d’un inici càlid. La primavera ha estat força estranya en aquest sentit. El 22 de febrer a Palma es va arribar als 23,5 graus, una temperatura que no es registrava al febrer des del 1989. Curiosament, en tot el mes de març només hi va haver un dia més càlid que aquest, i a l’abril, cap. Fins al 9 de maig no es varen superar per primera vegada els 25 graus, des del 1998 no tardava tant a arribar el primer dia de 25 graus a Son Sant Joan. També hi ha hagut força nits fredes en el darrer tram de la primavera, a Maó aquest mes de maig s’ha baixat dels 10 graus en deu matinades, un fet inèdit amb dades des del 1970. Entre l’abril i el maig les nits molt fresques han estat 29 a l’aeroport de Menorca, un fet també inèdit.

Un juny encara mogut?

Hi ha diferents indicadors que fan pensar que l’inici de l’estiu no serà monòton i molt calorós. Els models de predicció estacional de l’agència nord-americana NOAA dibuixen un juny amb pluges per sobre del normal a tota la Mediterrània occidental, tant a l’est de la Península com al nord d’Àfrica. Això fa pensar que també a les Balears podrien arribar pertorbacions que poc o molt facin ploure durant les pròximes setmanes. Altres indicadors com l’anomenada Oscil·lació Àrtica també fan pensar que continuaran els canvis de temperatura. Aquest indicador es troba actualment en fase negativa, quan això passa en les immediates setmanes s’acostumen a veure moviments d’aire entre latituds altes i baixes, aire fred que baixa a latituds més baixes, però també calorades que arriben a latituds altes. Això no vol dir que el juny hagi de ser fresc i plujós a les Balears, però sí que fa més probables els canvis de temps i les situacions estranyes per a l’època.

stats