TOCAR TERRA
Societat 07/12/2018

Paisatge i aliments de proximitat

Les sinergies entre productors, industrials, distribuïdors i institucions són claus per al futur del sector agroalimentari

Mateu Morro
3 min
Paisatge i aliments de proximitat

Ajudes al paisatge agrari

S’hi destinen 2.900.000 €, provinents de l’impost de turisme

S’han convocat les ajudes per al manteniment del paisatge agrari de les Balears, amb un import de 2.900.000 €, provinents de l’impost de turisme sostenible. Les sol·licituds es poden presentar fins al 31 de gener de 2019. De la convocatòria de 2017 es varen beneficiar 643 pagesos i la mesura va ser un èxit pel seu abast i la seva agilitat. La nova convocatòria de 2018 és probable que encara millori els resultats de l’anterior, ja que hi ha més informació entre els agricultors. L’objectiu és donar un suport eficaç a un model d’explotacions agràries diversificades que combinen el conreu de cereals i lleguminoses, els arbres, la ramaderia i l’horticultura, gestionen el territori, construeixen el paisatge i produeixen aliments de qualitat.

Compra pública sostenible

Cal incorporar els criteris en els contractes de subministrament

El Consell d’Eivissa ha publicat una consulta dirigida al sector distribuïdor de fruita i verdura per informar sobre la viabilitat d’introduir criteris de sostenibilitat mediambiental en la compra d’aquests productes en els centres del Consell. L’objectiu és incorporar els criteris en els contractes de subministrament en espais com escoletes, centres de menors i residències. Els criteris seran la introducció de producte ecològic, de productes de proximitat i la reducció d’emissions derivades del transport alimentari. La introducció de criteris de compra pública sostenible no és tan fàcil com sembla, ja que s’han de salvar obstacles jurídics i criteris d’adjudicació de les contractacions que no els contemplen. I llavors s’ha de disposar de capacitat de subministrament dels aliments locals en les condicions requerides. Per això la iniciativa s’ha de valorar molt i bé.

Productes de la nostra terra

Les bones sinergies són claus per al futur del sector agroalimentari

Les sinergies entre productors, industrials, distribuïdors i institucions són claus per al futur del sector agroalimentari. Eroski acaba de llançar la campanya Productes de la Nostra Terra dirigida a la promoció del producte de proximitat en la campanya de Nadal. L’empresa cooperativa de distribució alimentària ha aconseguit un increment anual del 4,70% en fruites d’origen local i del 5,9% en hortalisses, amb xifres de venda de fruita i hortalissa d’origen balear de més de 17 milions d’euros. D’altra banda, el creixement de venda dels productes carnis ha suposat un increment del 31% i s’ha arribat als 11,6 milions d’euros, dels quals nou milions corresponen al vacum balear, que ha duplicat vendes respecte de 2017. Les xifres són expressives i pel que fa a la llet munyida a les Balears, registra un creixement del 59% amb 1.300 tones de llet comercialitzada.

IV Memorial Vermell-Collet

El reconeixement va ser per a la família porrerenca de Can Parrí

Dijous passat es va celebrar el IV Memorial Vermell-Collet, amb una conferència de Montserrat Pons i Boscana sobre Les figueres al món. Història i cultiu. Aprofitament i varietats. Les figueres a Montuïri. Montserrat Pons és un dels majors experts mundials de les figueres i la xerrada va ser molt interessant. El reconeixement del Memorial Vermell-Collet d’enguany va ser per a la família porrerenca de Can Parrí, per la seva labor dedicada a la producció, comercialització i dignificació dels albercocs de Porreres. En Gabriel Mora, de Can Parrí, i la seva família fa anys que produeixen albercocs secs, però també innoven noves formes de presentació del producte i desenvolupen les seves aptituds culinàries en el marc de l’espai gastronòmic que gestionen. Can Parrí, com deia en Biel, “no deixarà mai de ser una família que representa un poble, una cultura i una manera d’entendre el treball fet a consciència”.

Entre ones i penyes

El Govern ha publicat un volum dedicat a l’ornitòleg Joe Sultana

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha presentat Entre ones i penyes. Els aucells marins protegits de les Balears, amb informació de la biologia i conservació del virot petit, el virot gros, la gavina roja, el corb marí i la noneta, i també de la conflictiva gavina de peus grocs. Els textos són dels biòlegs Jordi Muntaner i Joan Mayol. Hi han col·laborat més de deu fotògrafs, amb imatges de les espècies i els seus hàbitats. El llibre és part del projecte Ales de la mar, finançat per l’impost de turisme sostenible, i del Pla Lilford, de recuperació i conservació d’aus marines amenaçades de les Balears, que impulsa l’estudi i la prevenció de captures accidentals d’aus marines, el control d’espècies invasores en colònies de cria i la informació dels usuaris d’espais naturals. El volum s’ha dedicat a l’ornitòleg maltès Joe Sultana, que va treballar molt per la protecció d’aquestes aus i que va morir fa poc.

stats