El País Valencià vol fer una llei climàtica inspirada en la balear

Les comunitats plantegen una agenda per coordinar polítiques mediambientals

“La Llei de canvi climàtic de les Balears pot servir d’exemple perquè altres comunitats autònomes puguin aprovar les seves pròpies normatives”, assegura a l’ARA Balears el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes. De fet, el País Valencià ja ha mostrat interès, segons explica el també conseller de Transició Energètica i Sectors Productius balear.

El vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmau, qui, com Yllanes, és d’Unides Podem, vol proposar mesures com les ja aprovades a les Illes. L’Institut Balear de l’Energia n’és un exemple que es podria reproduir en la futura elaboració de la llei de canvi climàtic i transició energètica valenciana. A més, el govern espanyol en funcions de Pedro Sánchez treballa en una llei climàtica estatal, que es podria aprovar a principi de la legislatura si es forma un nou executiu. Segons explica el vicepresident balear, també estan interessats a Madrid en la normativa illenca.

Yllanes ha participat aquests dies com a representant del Govern en la Cimera pel Clima de Madrid. “La sensació general és que totes les comunitats autònomes veuen necessari que, una vegada es formi govern a Espanya, s’aprovi la llei de canvi climàtic”, diu el conseller. Afegeix, a més, que després d’acollir aquest esdeveniment internacional “seria una gran incoherència no fer-ho”. El vicepresident comenta que participar en la cimera serveix per establir sinergies entre comunitats i s’ha parlat de la possibilitat de crear una agenda per coordinar polítiques climàtiques entre regions.

“No ens hem de centrar només en el desenvolupament de l’energia solar, cal pensar com produir altres fonts”, considera Yllanes després de conèixer millor com s’estan introduint aquestes fonts netes en altres comunitats. A Galícia, per exemple, l’eòlica els permet arribar a produir a nivells de Suècia, diu el vicepresident. A les Balears, en canvi, el conseller diu que només es podria continuar incentivant l’energia microeòlica, o sigui, aerogeneradors de potència inferior als 100 kW, que es podrien combinar amb plaques fotovoltaiques.

Endesa és l’empresa que més contamina a tot Espanya, però és un dels patrocinadors principals de la Cimera pel Clima juntament amb Repsol-Petronor. El dia de la inauguració va comprar la majoria de portades dels diaris i, sobre això, Juan Pedro Yllanes diu que volen deixar clar que aposten per la transició energètica. “El sector privat ha entès que cal anar cap a un model diferent, també a les Balears”, diu. Com a exemple recorda que a principi del 2020 la central tèrmica del Murterar, a Mallorca, tancarà els grups 1 i 2. “Les empreses sabem que ja no hi ha marxa enrere”, conclou el conseller.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF