TOCAR TERRA

Pagesia, gràcies

Som a les portes d’una crisi econòmica imprevisible i diferent de la provocada per l’especulació immobiliària i financera a partir de 2008

Una crisi imprevisible

L’Administració pública pot entrar en greus problemes pressupostaris.

Som a les portes d’una crisi econòmica imprevisible i diferent de la provocada per l’especulació immobiliària i financera a partir de 2008. La paràlisi de l’activitat econòmica, en el marc d’una economia turística, si s’allarga en el temps, pot originar una depressió més duradora del que pugui semblar a primera vista. La caiguda del consum afectarà totes les activitats i l’Administració pública, sobretot la local i l’autonòmica, pot entrar en greus problemes pressupostaris. El problema és que en una economia globalitzada les possibilitats de trobar sortides particulars, al marge de la resta de països i regions, són escasses o nul·les. La nostra situació insular i de monocultiu econòmic pot contribuir a estendre una sensació d’impotència asfixiant.

Les reaccions

El sistema alimentari té dependència de les produccions pròpies

Tot i que el decret del govern d’Espanya un cop declarat l’estat d’alarma deixava clar que s’havia de garantir el subministre d’aliments, des del lloc de producció al punt de venda en el mercat, ha costat fer entendre que això implicava preservar el conjunt de l’activitat agroramadera i, per descomptat, la seva sortida al mercat alimentari, siguin a botigues, a supermercats o a mercats municipals. S’ha perdut tant la consciència del lligam entre alimentació i agricultura, que molta gent ja no vincula els dos conceptes i no sap que el que menja ho ha produït qualcú amb les seves mans i la seva suor. I malgrat tot, el sistema alimentari balear “encara” té una important dependència de les produccions pròpies, que en producte fresc (hortalisses, fruites i carns) poden arribar a percentatges prou elevats. Els pagesos i les empreses agroalimentàries de les Illes han sabut estar al seu lloc aquest dies, garantint amb eficàcia el subministrament d’aliments en tot moment.

Afectació al sector primari

La tancada de restaurant provoca una caiguda important que afecta la pesca

No hi haurà cap sector que s’escapi de les conseqüències del coronavirus i de les mesures que -de manera justificada sense cap dubte- s’han hagut de prendre per limitar el contagi. La simple tancada de restaurants i hotels ja provoca una caiguda important de vendes que afecta la pesca, la ramaderia, les hortalisses, el vi, l’oli i tots els altres sectors agroalimentaris, trasbalsant fortament l’estructura de la demanda. No hi ha cap dubte que les autoritats han pres mesures eficaces per garantir el subministrament alimentari, però una altra cosa és com es garanteix la permanència de l’activitat productiva en un moment en què desapareix una part considerable del mercat (hostaleria i restauració) i l’altra part (consum a les llars) es veu seriosament afectada per un dur impacte econòmic.

La situació de la ramaderia

Faran falta mesures de suport al sector, compartides entre els diferents agents

Preocupa l’afectació de les mesures contra el coronavirus a l’activitat ramadera, perquè la pagesia balear, en la seva funció de gestió territorial i producció alimentària, té una elevada dependència de la producció ramadera i aquesta activitat està condicionada negativament per la insularitat. Sí bé Menorca és l’illa ramadera per excel·lència, la resta d’illes també necessiten mantenir l’activitat ramadera. Què passa quan els animals no es poden vendre (perquè hotels i restaurants han tancat, o perquè productes com la porcella o el xot ara tenen una difícil sortida)? Sense cap dubte faran falta mesures de suport al sector, compartides entre els diferents agents: ramaders, comerciants, punts de venda i administració, que sempre necessitaran el suport dels consumidors.

Pagesia, gràcies

De com resolguem les situacions difícils del moment en dependrà el futur

En aquests moments difícils, la pagesia balear manté l’activitat i fa front a dificultats de tot tipus: comandes cancel·lades, pinsos que no arriben, baixos preus, els animals que s’han de mantenir sense poder vendre... Les grans crisis, i som davant d’una, són sacsades que tenen efectes momentanis i efectes de llarga durada. De com resolguem les situacions difícils del moment en dependrà l’evolució del futur. Hauríem d’aprofitar les circumstàncies que estam vivint per donar les gràcies als pagesos de les Balears per la seva tasca difícil, de veritable resistència, però que permet un subministrament alimentari suficient i de qualitat, i posar els fonaments d’un sistema agroalimentari just, que mantingui el territori viu i que garanteixi la continuïtat d’una pagesia seriosament amenaçada.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF