Societat 04/11/2020

JxCat s'oposa a l'esmena d'ERC perquè creu que no blinda la immersió lingüística

ERC critica que JxCat fa una interpretació "errònia" de l'esmena i l'acusa de "mentir"

Ara
3 min
BENEFICIS de llegir a l’aula

BarcelonaL'anunci d'un possible acord entre ERC, el PSOE i Podem per canviar la llei d'educació per blindar la immersió lingüística continua aixecant polseguera. Aquest dimecres el diputat de JxCat al Congrés, Sergi Miquel, ha avançat que no donarien suport a l'esmena presentada per ERC perquè "ni protegeix ni blinda" la immersió lingüística, ha dit en roda de premsa. Segons Miquel, el PSOE "ha marcat un gol" a ERC amb el canvi plantejat perquè "deixa en mans de l'administració educativa" establir el percentatge d'hores de classe que s'hauran de fer en una llengua o una altra.

En concret, l'esmena d'ERC recull que "les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes de rebre una educació en castellà, i en les altres llengües cooficials" als seus territoris. Per a Miquel, la falta de concreció al voltant de "les administracions educatives" obre la porta que sigui el ministeri, "com a administració educativa", qui reguli aquest percentatge. "Que ens expliquin com impediran que el ministeri estableixi els percentatges", ha assegurat Miquel dirigint-se als republicans. D'aquesta manera, Miquel ha insistit que l'esmena d'ERC "no impedeix que el ministre de torn pugui, via reial decret, establir un percentatge de llengua castellana en matèries que no siguin les de llengua".

Per la seva banda, des d'Esquerra Republicana han qualificat de "falses" les afirmacions de Miquel. La diputada d'ERC al Congrés, Montse Bassa, ha assegurat que "l'administració educativa" és la conselleria d'Educació de cada comunitat autònoma i no el ministeri. "Em sap greu parlar d'això quan encara no s'ha votat, ens han atacat amb falsedats", ha lamentat.

En la mateixa direcció, fonts d'En Comú Podem han assegurat a l'ARA que "no és cert" el que ha dit el diputat de JxCat "perquè el ministeri no té potestat per fixar els percentatges". Els comuns, com ERC, creuen que no hi ha espai perquè el ministeri fixi aquests percentatges i asseguren que quan la llei fa referència al govern espanyol "ho deixa ben clar", ha apuntat la líder d'ERC al Congrés. Els dos partits han apuntat que l'estratègia de JxCat és el resultat de no tenir espai propi dins la negociació. Al seu torn, Bassa ha lamentat que el grup "postconvergent" faci "partidisme" amb aquest tema. La diputada ha insistit que l'esmena conjunta que presenten amb el PSOE i Unides Podem deixar clar que es respectarà la llei catalana. A més, ha lamentat que s'estiguin avançant uns fets que encara no s'han votat, perquè la ponència de la comissió d'educació no ho farà fins dijous a la tarda.

En tot cas, Miquel ha defensat en roda de premsa aquest dimecres a la cambra baixa l'esmena de JxCat que planteja suprimir tot el punt sobre llengües vehiculars, és a dir, el primer apartat de la disposició addicional 38 de la nova norma, que substituirà la llei Wert.

Rebuig del PP

El PP ja ha avisat que recorrerà la llei Celaá al Tribunal Constitucional (TC) si confirma, com es va publicar ahir, que eliminarà la referència introduïda pel PP amb la llei Wert que establia que el castellà és llengua vehicular a l'escola a tot l'Estat. El govern espanyol i ERC preveuen introduir una esmena al projecte de llei, que es vota dijous en ponència, per incloure-hi una referència que garanteixi que els alumnes dominin tant el català com el castellà quan acabin la secundària però eliminar la referència al castellà com a llengua vehicular. El president del PP, Pablo Casado, ja ha anunciat que recorreran el text si el govern espanyol "i els seus socis nacionalistes" –en referència a ERC– confirmen aquest pas i "liquiden la llibertat educativa contra la concertada".

A través d'un apunt al seu compte de Twitter, Casado ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de voler mantenir-se al poder "negociant el futur dels nostres fills". Segons va avançar el diari El País i va poder confirmar l'ARA, l'objectiu d'ERC amb aquest moviment és "blindar el català com a llengua vehicular" a l'escola. L'esmena que es vol introduir corregirà el redactat del projecte inicial presentat per la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que deia que "el castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars".

Així ho han acordat ERC i els partits del govern espanyol. La idea és suprimir aquesta última frase i canviar-la per un nou redactat, que estableix la necessitat de garantir "el coneixement del català i del castellà al finalitzar l'ensenyament obligatori", com ja passa actualment.

stats