Tots els partits s'oposen a la paralització del 75% de descompte i en demanen l'aplicació immediata

PP, Ciutadans, MÉS i Podem mostren rebuig a l'anunci d'aquest dimarts i exigeixen a Armengol una solució 

La portaveu del PP al Parlament balear, Margalida Prohens, ha qualificat aquest dimecres de "primer robatori" del govern de Pedro Sánchez el retard de l'aplicació de la bonificació del 75% i ha exigit que aquest descompte sigui una "realitat l'1 de juliol".

Prohens ha mostrat la seva "indignació per aquest robatori del govern socialista", ja que hi havia un "compromís" per aplicar aquest descompte en el preu dels bitllets de connexió amb la Península per als ciutadans de les Balears.

La diputada autonòmica ha recordat que hi ha una esmena del Parlament balear aprovada per tots els partits polítics i una partida als pressupostos generals de l'Estat del 2018 perquè aquest objectiu sigui una "realitat" a partir de l'1 de juliol. El president del govern té l'obligació de "complir aquest compromís" amb els ciutadans de les Balears.

"Exigim a la senyora Armengol que vagi a Madrid immediatament per defensar els interessos de les Balears i els seus ciutadans i no deixi que ens facin aquest robatori", ha afegit. Prohens ha instat el president del govern a emprar els mitjans i les figures jurídiques necessaris perquè el descompte sigui efectiu l'1 de juliol. 

Ciutadans, per part seva, ha demanat al Govern l'aplicació immediata del descompte acordat. “Esperam que el govern central recapaciti i apliqui immediatament, després de l’aprovació dels pressuposts, el descompte del 75% per a residents". Així mateix, ha apuntat que ho exigeixi també el Govern d'Armengol.

“És cridaner que per a unes coses el govern de l'Estat tingui pressa i per a unes altres, en aquest cas una reivindicació històrica, no compleixin les seves promeses sense donar explicacions”, ha afirmat Xavier Pericay. El portaveu i diputat de Cs Balears ha indicat que veu "una voluntat per part del govern central d'alliberar els doblers compromesos amb el 75% i destinar-los a altres compromisos”. “Aquest Executiu té molts de compromisos pendents i té poc finançament”, ha afegit.

MÉS per Mallorca ha exigit també "solucions immediates" al PSOE. El portaveu de la formació en el Parlament, Joan Ferrà, ha qualificat de "molt dolent" l'anunci d'aquest dimecres dematí i ha volgut deixar clar que "qualsevol altra cosa que no sigui aplicar aquest descompte de manera immediata és inacceptable, ens mantindrem fermes". En aquest sentit, han anunciat que demanaran avui mateix una reunió amb els partits del Pacte per analitzar el retard del descompte.

Alberto Jarabo, portaveu de Podem, ha exigit també que el decret llei es pugui aprovar tan aviat com sigui possible. Segons Jarabo, aquest és "el darrer regal del PP a través del seu ministre Montoro, qui va enganar el diputat de Nueva Canarias i el PP de Balears". "També ens van enganar a tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes dient que estava aprovat el 75% quan realment depenia d’un reial decret per part del govern de l’Estat", s'ha lamentat.

El PSIB-PSOE s'ha pronunciat també sobre la polèmica i ha carregat contra la "jugada de triler" del PP. El portaveu del grup parlamentari socialista, Andreu Alcover, ha criticat que “quan Company deia que al juliol tindríem el 75% estava enganant la ciutadania, directament, perquè era impossible administrativament”. Segons Alcover, els socialistes hauran de solucionar aquest problema ara, ja que "el compromís amb el 75% és evident". 

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF