La nova PAC compensarà la insularitat de l'agricultura de les Balears

La nova Política Agrària Comuna s'aplicarà a partir de gener de 2023

L'aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC), la qual es posarà en marxa a partir de gener de 2023 amb un pressupost de 47.724 milions d'euros, tindrà en compte i compensarà la insularitat del sector agrari de les Balears. Així ho ha indicat a Palma aquest dijous el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, després de reunir-se amb la consellera del ram, Mae de la Concha. "La insularitat és un dels factors als quals ha de respondre la política de suport en el marc de la PAC i el Pla Estratègic Nacional", ha dit Planas –els estats són els que han de determinar les mesures i intervencions que es faran gràcies a la PAC als seus territoris mitjançant els plans estratègics–.

Planas ha assenyalat que aquest reconeixement de la insularitat anirà més enllà d'una compensació econòmica dels sobrecostos que provoca, i que implicarà "un model d'actuació i de futur". "Volem un marc singular balear, i la Comunitat Autònoma ho ha demanat", ha continuat el ministre.

"Tenint en compte la insularitat, hi ha unes característiques estructurals que fan que el sector sigui més fràgil que a altres indrets", ha continuat el ministre, fent referència als sobrecostos i a la competitivitat inferior dels productes agraris illencs.

Per part seva, De la Concha ha recordat que els agricultors i ramaders illencs "competeixen en desigualtat de condicions" i ha assegurat que compensar la insularitat a la nova PAC "és vital" per al sector a les Illes. 

Sobre els projectes de la modernització de regadius i l'aprofitament de les aigües regenerades, amb una estimació de despesa en obres de 90 milions d'euros, Planas ha dit que està "convençut" que "no hi haurà dificultat de finançament, amb fons ordinaris o especials". "D'acord amb les declaracions d'interès general, ho podrem fer, perquè les aigües recuperades són un mecanisme molt més econòmic i sostenible que l'extracció d'aigües soterrànies", ha afegit. Els pressupostos de l'Estat de 2021 inclouen quatre declaracions d'interès general per actuacions a les Balears (a Palma, Menorca, Eivissa i Formentera).

Segons les dades de la Conselleria d'Agricultura, els sobrecostos derivats de la insularitat representen el 26,39% del valor total de l'agricultura i la ramaderia a les Balears, amb un valor aproximat de 38 milions d'euros anuals.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF