Societat 19/08/2019

L''Open Arms' s'obre a viatjar a les Illes Balears si té mitjans per garantir la seguretat dels migrants

D'arribar a les Balears, els migrants haurien de ser redistribuïts per Espanya perquè els albergs de Son Rapinya i Platja estan complets

Ara Balears
4 min
El Consell de Mallorca s'ofereix a atendre als immigrants de l'Open Arms i l'Ocean Viking

PalmaL''Open Arms' s'obre ara a viatjar a algun port de Balears si Itàlia i Espanya "posen els mitjans necessaris" per garantir la seguretat i l'èxit. Així ho ha assenyalat l'ONG en un comunicat després que aquest diumenge el capità del vaixell humanitari rebutjàs per "inviables" les ofertes del govern espanyol de navegar fins al port espanyol d'Algesires (primer) i algun de Balears després a causa de la situació "desesperada" que es viu a bord.

"Després de 18 dies d'estancament, Itàlia i Espanya semblen haver arribat a un acord, identificant Mallorca com a port de desembarcament. Una decisió que ens sembla completament incomprensible", assenyala l'ONG en el comunicat. "Amb el nostre vaixell a 800 metres de la costa de Lampedusa, els estats europeus estan demanant a una petita ONG com la nostra que "faci front a una nova travessia de centenars de milles en condicions meteorològiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord i 19 voluntaris que durant més de 24 dies han estat intentant garantir aquests drets que Europa nega", agrega.

"Si efectivament s'ha arribat a un acord, és indispensable que Itàlia i Espanya assumeixin la responsabilitat de garantir, posant els mitjans necessaris, que aquestes persones desembarquin en un port segur", ha sentenciat l'ONG.

La resposta del govern espanyol no s'ha fet esperar i ha criticat que Proactiva Open Arms "no hagi contestat d'una manera directa i clara" i ha solicitat que expliqui "quines són les seves necessitats per navegar fins a Espanya de manera segura".

El govern de Pedro Sánchez també ha negat que hagi arribat a cap acord amb Itàlia i ha remarcat que l'única cosa certa és que "Espanya ha ofert a l''Open Arms' els seus ports més propers". Fonts properes al govern estatal han explicat a Efe que "Espanya és l'únic país disposat a acollir-lo en el marc d'una solució europea, ordenada i solidària".

La consellera d'Afers Socials del Govern balear, Fina Santiago, ha explicat que si el vaixell arriba finalment a les Illes, no podrien acollir els migrants, ja que els albergs estan complets. Segons ha informat Santiago, un cop hagin desembarcat a l'illa haurien de ser redistribuïts a altres comunitats autònomes i, potser, a altres països de la Unió Europea. Actualment els dos centres d'acollida temporal que hi ha a Palma (a Son Rapinya i a la Platja de Palma) estan plens i haurà de ser el Ministeri de Treball i de Migracions el que reubiqui els migrants si finalment arriben a les Illes.

Davant les acusacions de Salvini a Sánchez, en les quals l'italià assegurà que el problema és que "l'oferiment de Sánchez arriba tard" i assegura que "amb els 18 dies l''Open Arms' hauria pogut anar i tornar tres vegades d'Itàlia a les Illes Balears", Santiago ha assegurat que Salvini "no pot donar lliçons de res a cap país o polític europeu, ja que si fa 18 dies que hi ha 100 persones en un vaixell a la Mediterrània és per culpa seva".

Per la seva banda, el cap de missió de l''Open Arms', Ricardo Gatti, ha criticat, durant una entrevista a IB3 Ràdio, l'actitud d'Espanya i ha qualificat de "sorprenent" que després de 18 dies "sense resposta de cap país" i "veient com Espanya també ens atacava" ara "ens ofereixi un port que es troba a quasi 1.000 quilòmetres".

Ricardo Gatti ha demanat que "Lampedusa sigui un port de trànsit" i ha reclamat a Espanya que acusi Itàlia d'incompliment davant el tribunal d'Estrasburg". Per a Gatti, "si els països no obren una crisi diplomàtica és perquè estan d'acord amb el que fan".

Cal recordar que l'oferiment del govern espanyol arribà aquest diumenge. Sánchez oferí a l'ONG el port d'Algesires, i després de la negativa de l'embarcació posà també a disposició del vaixell els ports de Palma i Maó. La primera proposta va ser rebutjada per l'ONG per la distància a la qual es troba l'embarcació dels ports espanyols, ja que "recórrer 1.787 quilòmetres per arribar al port d'Algesires posaria en perill la seguretat dels rescatats i de la mateixa tripulació".

El govern de Pedro Sánchez proposa ara "el port espanyol més proper" per desembarcar l''Open Arms'

Ciutadans recorda que es tracta d'una competència estatal

Ciutadans ha alertat aquest dilluns del risc de "caure en la demagògia" en abordar la situació que travessen els migrants a bord del buc 'Open Arms' i ha recordat en un comunicat que "es tracta d'una competència estatal i que la tragèdia migratòria no se soluciona amb improvisació ni gestos puntuals sinó amb una política migratòria comuna i més coordinació".

La diputada i portaveu adjunta del partit a les Balears, Patricia Guasp, ha indicat que la crisi de l''Open Arms' és una "situació d'emergència i d'auxili humanitari" a la qual s'ha de buscar una solució europea coordinada.

A més, el partit taronja ha apel·lat a "la necessitat d'abordar el drama migratori sense caure en la demagògia que només serveix per a donar ales a populistes i extremistes com Salvini”. En opinió de la diputada de Ciutadans "el govern de Sánchez ha incomplit sistemàticament els compromisos que Espanya va signar amb la Comissió Europea per a reubicar refugiats, ja que fins a finals de 2018 només ha acollit entorn d'un 16 per cent d'ells”.

stats