Sis entitats catalanes recorden en un vídeo que “demà pots ser tu”

La nova plataforma 'Ni un pas enrere' neix amb l'objectiu de ser "un espai popular de reivindicació de la llibertat d'expressió i els drets fonamentals"

"Avui Valtonyc havia d'entrar a la presó però ha decidit exiliar-se i nosaltres no el deixarem sol". Així s'han manifestat sis associacions catalanes en un vídeo publicat a Facebook aquest dijous. Les associacions són Òmnium Cultural, Fundi Pau, No Callarem, el Centre per la Defensa dels Drets Humans (Irídia), l'Institut Internacional per a l'Acció No Violenta (Novact) i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC). 

En la publicació compartida al compte d'Òmnium Cultural, les entitats han volgut fer una crida a la mobilització contra la sentència que condemnà Valtonyc a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons i contra la repressió que això suposa a la llibertat d'expressió. "El raper Valtonyc ha hagut de marxar a l'exili abans que avui l'Estat l'empresonés injustament, i l'Audiència Nacional ja ha exigit la seva crida i cerca. Per les lletres de les seves cançons, per fer música, per expressar-se!", es lamenten a la publicació. Així mateix, critiquen que "l'ofensiva de l'Estat és cada dia més contundent".

"Decidim que no el deixarem sol", "lluitarem perquè pugui tornar", i "no callarem davant la injustícia" són algunes de les frases que apareixen al vídeo. Amb aquesta iniciativa les entitats han volgut fer una crida a l'acció ciutadana. Per concloure, el vídeo diu: "Mobilitzem-nos. Fem fora la repressió" i "Demà pots ser tu", una frase que ha estat utilitzada en un 'hashtag' impulsat pel mateix Valtonyc aquestes darreres setmanes.

Més suport a través d'una nova plataforma 

A més de les mobilitzacions arreu de l'Estat i el suport que el raper està rebent a través de missatges compartits a les xarxes socials, aquest dijous va néixer també una plataforma destinada a aquest mateix fi. 'Ni un pas enrere' és la nova iniciativa impulsada pel grup de suport de Valtonyc que es defineix com "un espai popular de reivindicació de la llibertat d'expressió i els drets fonamentals". 

En la pàgina web www.niunpasenrere.org denuncien que durant el 2017 hi va haver 20.000 persones  més que van ser investigades o sancionades per exercir les seves llibertats, des de pallassos, artistes, professors, periodistes, activistes socials fins a bombers, càrrecs electes. Per aquest motiu, recorden també en un vídeo que "demà pots ser tu". La plataforma inclou un apartat de donacions destinades a donar suport al raper.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF