TOCAR TERRA
Societat 22/02/2019

Olis i patates amb projecció internacional

Mateu Morro
3 min
Olis i patates amb projecció internacional

Mateu Export de sa Pobla

Es fa feina amb la finalitat que la patata sigui als principals mercats

Ahir es va celebrar a sa Pobla el tradicional dinar anual de Mateu Export, amb la presència d’un bon nombre de pagesos, amics i col·laboradors de l’empresa i autoritats locals i autonòmiques, a les portes de l’inici de la campanya d’exportació de la patata primerenca. Mateu Export està fent una important feina, arreu de tot Europa, amb la finalitat que la patata mallorquina estigui present als principals mercats de consum. I els resultats són bons, perquè hi ha un producte molt bo. Ja fa anys que els portals exportadors de sa Pobla han diversificat els seus mercats cap a destinacions diferents de la britànica. Així i tot, el mercat anglès encara ocupa un lloc destacat en les exportacions de la patata mallorquina. Mateu Export treballa ara per fer front a les dificultats que pugui reportar el Brexit al mercat britànic i per consolidar la presència en la resta de mercats europeus.

Exportació de la patata

Enguany s’espera que l’esplet sigui molt bo, en quantitat i qualitat

Tan sols el municipi de sa Pobla exporta el 20% del total de patata exportada de l’estat espanyol, amb una xifra d’exportació que es pot acostar a les vint mil tones. Comptam amb una de les millors patates del món. Enguany s’espera que l’esplet sigui molt bo, en quantitat i qualitat, per les condicions d’assolellament que hi ha hagut els dos primers mesos de l’any. Les hores de sol i les elevades temperatures, combinades amb el fet que a les nits el termòmetre ha baixat bastant, han afavorit el bon estat de les plantes. Mentre el bon temps accelera i reforça el creixement, el fred nocturn retura l’expansió de fongs i altres plagues del cultiu. Però, per un altre cantó, la temporada de recol·lecció arriba bastant més avançada que altres anys, a causa del temps anormalment calorós i assolellat de les darreres setmanes.

Els cirerers de Planícia

La recuperació de les marjades i els cultius és imprescindible

L’Ibanat fa molt bona feina en la gestió de les finques públiques i els resultats es veuen a Planícia. La recuperació de les marjades i els cultius, el manteniment de la gestió agrària de la finca, la restauració d’elements de valor patrimonial i la realització de treballs de prevenció d’incendis i de conservació de les cases són actuacions imprescindibles per posar en valor aquest patrimoni col·lectiu del poble de Mallorca. Es tracta de mantenir l’equilibri entre la bona gestió, l’ús públic i la preservació dels valors agronòmics i mediambientals. En aquest sentit, la plantació de cirerers de varietats locals duita a terme per l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) a la tanca de l’Hort de la Menta, amb funcions de conservació i d’estudi d’aquestes varietats, però també per contribuir a millorar Planícia i el seu entorn, és una excel·lent notícia.

L’oli de Mallorca

La valoració té dos caires: producció baixa i excel·lent qualitat

La denominació d’origen de l’Oli de Mallorca va celebrar la IV edició de la Nit de l’Oli. La valoració de l’anyada té dos caires: producció baixa i excel·lent qualitat de l’oli. Es tracta de l’oscil·lació productiva normal en l’olivera, un arbre irregular, en aquest sentit. A l’acte es varen reconèixer els olis mallorquins que han aconseguit distincions fora de les Illes: l’oli verge extra de la Cooperativa de Sóller va obtenir el premi Evcata; Son Catiu va guanyar el segon premi en la categoria afruitat madur del V Concurs de la Fira de Manzanares; l’oli Es Roquissar aconseguí el premi de plata al concurs internacional d’oli d’oliva de Nova York (NYIOOC) i Martí i Joan Mayol han obtingut un premi a la fira Biofach de Nuremberg, en la categoria de visitants professionals. Els nostres olis són de cada cop millors i més reconeguts fora de Mallorca.

Cooperativa de Sóller

Enguany fa 120 anys i ha estat guardonada amb el Ramon Llull

La Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller és un dels elaboradors que han vist els seus olis reconeguts fora de Mallorca al llarg de la darrera temporada. La cooperativa enguany fa 120 anys i ha estat guardonada amb el Premi Ramon Llull, màxima distinció del Govern de les Illes Balears, en reconeixement a la tasca que ha duit a terme de manera tan prolongada. Just el fet de perdurar durant tant de temps, oferint serveis imprescindibles als agricultors, ja és un mèrit digne de consideració. Però també hi ha un llarg enfilall de realitzacions: la construcció d’instal·lacions que permeteren reprendre la producció mallorquina d’oli de qualitat, la denominació d’origen de l’oli i de l’oliva, la defensa de la taronja de Sóller, el lligam entre cooperativisme i promoció de la vida econòmica, social i cultural de la localitat... Han estat 120 anys ben aprofitats.

stats