L'Oficina Anticorrupció envia a Fiscalia el primer cas amb indicis de delicte

Si no es confirmen les sospites, igualment s'iniciarà un expedient per infracció administrativa

Fiscalia estudiarà el primer cas que li ha derivat l'Oficina Anticorrupció, segons ha avançat el diari 'Última Hora'. El fiscal en cap, Bartomeu Barceló, ha de decidir si és el d'Anticorrupció o un altre fiscal qui s'ha de fer càrrec d'aquest cas. El director de l'Oficina, Jaume Far, no pot donar més informació "perquè és confidencial", La denúncia es va traslladar a l'Oficina fa un any, però llavors no es disposava de la infraestructura necessària per dur a terme la investigació.

En cas que Fiscalia no vegi indicis de delicte, Far ha assenyalat que "igualment s'iniciarà un expedient per infracció administrativa que es remetrà a l'organisme pertinent". Això suposarà que es contemplin sancions i que el cas es resoldrà en poc temps, ja que el director d'Anticorrupció assegura que "ho tenim molt clar".

El càrrec públic sobre el qual recau la denúncia d'Anticorrupció ja ha estat informat i ha presentat al·legacions.

Tres persones més

"Esperam que s'hi incorporin tres persones més, en tenir el local, el mes de gener de l'any que ve", informa Far, qui també explica que actualment són sis persones.

Des que es va posar en marxa l'Oficina Anticorrupció s'han investigat en total 32 denúncies, 3 o 4 s'han arxivat, una ha quedat com a recomanació i hi han 12 irregularitats ja resoltes. De moment només una ha arribat a la Fiscalia, tot i que Far no descarta que n'hi arribin més. Entre les 12 irregularitats que ja han estat tramitades, hi ha 5 denúncies en matèria d'irregularitat pública, 4 d'urbanisme i 2 en relació amb conflictes d'interessos de càrrecs públics.

Far destaca la tasca preventiva de l'Oficina: "No surt a la premsa, però estam fent moltes coses". L'objectiu d'aquest ens creat a final de l'any 2016 és prevenir i també investigar possibles casos d'ús o de destinació fraudulents de fons públics o qualsevol aprofitament il·lícit, derivat de conductes que comportin conflicte d'interessos o l'ús particular d'informacions derivades de les funcions pròpies del personal al servei del sector públic. Durant el primer trimestre d'enguany l'organisme encara tenia dificultats per desenvolupar la seva feina. No va ser fins al mes de juny quan l'Oficina Anticorrupció va començar a funcionar amb normalitat, d'acord amb el que Far manté.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF