Societat 03/11/2018

Obrint la mirada, des de Menorca al món

Arriba l’Innovem Festival 18, una trobada anual de persones i projectes entorn de la innovació, en el sentit més ampli, per crear sinergies i comunitat entre emprenedors

Enric Culat
5 min
Obrint la mirada, des de Menorca al món

Innovació és reflexió, no és només tecnologia, però també és tecnologia, és aprendre i desaprendre, és resiliència, investigació, bit, ecoinnovació, creativitat, júnior. Innovació és gent com tu i innovació sona bé... Tot això serà l’Innovem Festival 2018, una jornada dedicada a la innovació, en les seves múltiples facetes, i que el proper divendres, dia 9, arriba a la desena edició. La trobada es durà a terme a la sala multifuncional del Mercadal (Menorca) i els seus organitzadors, l’associació Innovem, volen que enguany sigui “diferent, més curta, intensa i concreta”.

Innovem és una associació sense ànim de lucre, formada per un grup d’emprenedors i empresaris que cerquen mantenir viu un projecte que “il·lusiona i enamora la gent oberta de ment i esperit, persones amants de la innovació que creuen que compartir coneixements, experiències i valors és la millor fórmula per ser millors empresaris i persones”, segons argumenta Rosa Solà, coordinadora de l’associació. Aquesta entitat, constituïda el mes de febrer passat, aplega ara mateix una vintena de socis, bàsicament empresaris i emprenedors dedicats a tot tipus d’activitats: topografia, comunicació, disseny gràfic, extintors, comerç electrònic, economia, arquitectura...

La seu social de l’associació Innovem és a l’Innovem Coworking, al carrer Punta Natí, 8, de Maó, un espai multifuncional que s’empra per a reunions, cursos de formació i altres activitats. Quasi tots els associats són de Menorca, però també n’hi ha de fora de l’illa que venen a l’espai de coworking a passar distintes temporades de l’any. La coordinadora d’aquesta entitat defensa que Innovem “és una associació oberta i lliure; no volem fer coses per cobrir l’expedient, sinó que volem donar sentit al que feim en un entorn inspirador, amb altes dosis de bon humor i passió per les coses ben fetes”, diu Solà. Partint d’aquesta premissa, l’associació defensa el dret “a no saber, a demanar, a equivocar-se, a fracassar i, sobretot, el valor de tornar-se a aixecar”.

Aquesta filosofia es farà visible a l’Innovem Festival 2018, una trobada anual de persones i projectes per parlar de la innovació empresarial en el sentit més ampli, per crear sinergies i comunitat. Un acte en què es reflexionarà sobre la importància d’ampliar horitzons i d’obrir la ment a noves experiències i nous missatges. Per això, el lema del festival és “obrir la mirada”, o sigui, tenir en compte que la innovació no sempre és tecnologia, també hi ha altres facetes que cal cobrir, en funció de les necessitats de formació o de negoci de cada empresari o emprenedor, i que no sempre ‘encaixen’ amb el que d’entrada normalment s’ofereix a la majoria de llocs especialitzats en la formació empresarial.

Judith Morillas, presidenta de l’associació Innovem, explica que enguany han decidit assumir la gestió i realització del Festival Innovem “gràcies al suport que vàrem tenir dels patrocinadors, proveïdors i empresaris de l’illa, i també la col·laboració del Consell Insular de Menorca, la Direcció General d’Innovació i Recerca, el Centre Bit Menorca i, per descomptat, l’Ajuntament del Mercadal, que ens cedeix l’espai. Però el que realment ens va donar força per tirar endavant -puntualitza- va ser el suport de les empreses que patrocinen el festival, a més dels proveïdors i socis de la nostra associació, sense oblidar els ponents, ja que tots ens deien que sí a mesura que els ho anàvem proposant”.

En aquest sentit, Innovació és reflexió serà la primera de les ponències del festival. Francesc Roca, fundador i CEO de Recursos Propis, explicarà cóm accedir a la ‘font’ dels nostres recursos propis, o sigui, els recursos d’innovació i de creativitat que tenim tots. La seva proposta, per començar la jornada, serà “obrir la mirada”, tancar els ulls i meditar sobre tots aquests conceptes que anirà suggerint aquest emprenedor, el qual habitualment es dedica a implementar la cultura del mindfulness dins les empreses i organitzacions.

El responsable de Lead to Change i professor de la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra, Xavier Marcet, s’encarregarà de la següent ponència, La innovació és a la mirada, i aclarirà com les empreses, per innovar, han de ser ambidestres, és a dir, conduir el negoci amb una mà i amb l’altra, saber posar-se en el lloc dels clients, ser empàtics i adonar-se que la innovació “no és només tecnologia, també va de persones i de mirades”.

Sandra Guasch, formadora i coach de B&L Training, treballa en la generació d’espais d’aprenentatge completament innovadors. Participarà en el festival amb una xerrada que ha titulat Posem play a l’actitud del canvi i que resumeix dient que “les persones estam en un procés de construcció permanent, la nostra capacitat d’aprenentatge és infinita i, per tant, les nostres probabilitats de transformació també ho són”. Amb aquesta premissa, Guasch incorporarà una experiència vivencial a través de minireptes per entendre, en primera persona, quines són les competències “clau i necessàries” per a la innovació i la gestió del canvi.

Perquè la innovació no és solament tecnologia, però hi ha tecnologies “que ens deixen sense paraules”. Ho defensarà Lluís Rotger, director creatiu de disseny a Fjord Helsinki, el qual oferirà una xerrada sense tecnicismes sobre com afrontar qualsevol tipus d’innovació tecnològica mitjançant casos pràctics. I+D+I+P Investigació, Desenvolupament, Innovació i Persones serà el títol de la ponència d’aquest emprenedor menorquí que actualment viu a Praga, on ara és director creatiu associat a l’agència multinacional Geometry Global.

A François Van den Abeele, fundador i CEO de Sea2See, li agrada dir que les ulleres sostenibles “no canviaran el món, però les persones que les utilitzin sí que ho faran, perquè tots podem ser part d’un canvi sostenible”. L’emprenedor xerrarà de l’ecoinnovació i explicarà com crear consciència sobre un problema real, el plàstic marí, gràcies a una solució ecoinnovadora que pertorba una indústria tan tradicional: l’òptica. Segons la seva opinió, “tot és qüestió de creativitat, innovació, entusiasme, perseverança i molta feina, perquè la innovació també pot ser, i hauria de ser, sempre eco”, assegura aquest emprenedor social que confessa “una profunda passió pels oceans i la naturalesa”. Per això, a finals de 2016 va crear Sea2See Eyewear amb la idea “d’alterar ecològicament” el món òptic amb un producte fet de plàstic marí reciclat al 100%. Gent com Javier Bardem i Penélope Cruz passegen les seves ulleres per tot el món.

El festival tindrà una secció ‘Innovem júnior’ amb la participació del youtuber mallorquí Miquel Montoro, creador del canal ‘Uep, com va?’, en el qual comparteix els seus consells i experiències del camp amb més de 33.000 seguidors; i el menorquí Jordi Tomé, guanyador de l’Scratch Day Balears 2018’, que va tenir lloc al campus de la UIB, en la categoria de 8 a 12 anys. És una competició de programació que pretén acostar el món computacional a infants i joves, en la qual aquest nin va realitzar un videojoc basat en el rescat d’astronautes.

L’Innovem Festival 2018 encara tindrà més activitats: un ‘laboratori’ amb la participació de Luis Castillo, fundador i CEO de Neuodigital, i d’Iker Martínez, de Somni Project; una taula rodona amb la presència de projectes incubats al Centre Bit Menorca i al Parc Bit de Mallorca, i una ‘Distinció Innovem’, que enguany recaurà en Santi Camps, fundador i CEO de l’empresa Mabrian, una plataforma que ofereix Intel·ligència Turística a través de l’anàlisi de Big Data a partir de diverses fonts de dades. “És una empresa nascuda a Menorca que en el seu moment va ocupar un espai al coworking d’Innovem i que ara ja ha crescut molt; en el festival, li preparam un reconeixement, perquè és un exemple de tots els ideals i valors que ens defineixen a l’associació: independència, formació, flexibilitat, generositat, curiositat, comunitat i reflexió”, segons la qualificació de la presidenta d’Innovem. Afegeix que, per concloure el festival, “la innovació sonarà bé” amb DJ Bass i la seva caravana habilitada, des de la qual punxarà musica i interactuarà amb la gent. El músic prèviament haurà intervingut amb diversos muntatges, però en aquest cas des de dins la sala.

Per inscriure’s a l’Innovem Festival 18 cal entrar a la web https://entradium.com/entradas/innovem-fest

stats