L'OCB creu que la sentència del TSJIB sobre el català a la sanitat és una"oportunitat" perquè sigui requisit

Demana al Govern que no hi presenti un recurs de cassació, sinó que aprovi un nou decret "que estigui d'acord amb la Llei de funció pública"

L'Obra Cultural Balear considera que la sentència del TSJIB és una "oportunitat immillorable" perquè el Govern balear "rectifiqui" i faci que el català "sigui requisit per treballar a la sanitat". En concret, reclama a l'Executiu que "aprovi el decret que hauria d'haver aprovat el 2018, és a dir, un decret coherent amb la llei i que, per tant, faci que la llengua catalana sigui un requisit d'accés a la funció pública sanitària". 

El TSJIB anul·la el decret que regulava l'exigència del català a la sanitat pública

"La sentència deixa clar que el català no pot no ser requisit d'accés en una parcel·la de l'Administració pública sense que es modifiqui la Llei de funció publica", considera l'OCB, i afegeix  que "el Govern ha de ser coherent amb la modificació de la Llei de funció pública que va fer la majoria del Parlament l'any 2016, després de les grans mobilitzacions populars i les vagues de fam per reclamar que la llei s'adequàs als drets de la ciutadania".

L'Obra Cultual al·ludeix a la part de la sentència que afirma que "l'Administració de la Comunitat Autònoma pot, doncs, ordenar el coneixement de la llengua catalana considerant-lo no merament com a mèrit sinó, com en el cas ocorre, com a requisit general d'accés a les activitats públiques".

Des de l'OCB també es destaca que la sentència reconeix la progressivitat del procés de normalització lingüística i diu que "el reconeixement del plurilingüisme, que afegeix uns nous drets i deures lingüístics, en definitiva, enforteix l'Estat perquè aquest s'aproxima d'aquesta manera a la seva realitat social".

Així, l'Obra Cultural demana al Govern que "aprofiti l'oportunitat per rectificar", no presenti recurs de cassació davant el Tribunal Suprem i en el proper Consell de Govern aprovi un decret nou que estigui d'acord amb la Llei de funció pública, "és a dir, que marqui, amb criteris de proporcionalitat, els requisits lingüístics que han de complir els que vulguin accedir a un lloc a la sanitat pública".

PP: "Estam davant un altre nyap legislatiu del Govern d'Armengol

El president del PP balear, Biel Company, s'ha manifestat respecte de la derogació del decret del català a la sanitat afirmant que "estam davant d'un altre nyap legislatiu més dels molts del Govern Armengol". A més, ha tornat a defensar que "el català sigui un mèrit en l'accés a la funció pública i després, en determinades places, pugui ser un requisit, tal com es reconeixia a la Llei de funció pública del Govern del PP, l'any 2012".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF