QUÈ ES COU?
Societat 30/10/2020

Novembre, Tots Sants, gastronomia i covid

Bep Al·lès
3 min
Novembre, Tots Sants, gastronomia i covid

CiutadellaEnguany viurem la primera festivitat de Tots Sants convivint amb el covid-19 i, com ha passat amb la resta de festes i esdeveniments gastronòmics, aquesta pandèmia ens limitarà i alhora modificarà algunes de les nostres pautes relacionades amb aquesta festa de commemoració de les ànimes i dels éssers estimats que ja no estan entre nosaltres.

Afectarà les noves pautes a seguir als cementeris, i en les reunions familiars o trobades d’amics per compartir la part gastronòmica d’aquests dies, que, com tota celebració, tenen una gastronomia pròpia des d’antic que ha evolucionat amb el temps.

Els refranys ens diuen que per Tots Sants, murtons i aglans, cames-seques i esclata-sangs, que juntament amb les magranes, les carabasses i els monyacos (moniatos) eren consumits aquest mes de novembre a les llars menorquines.

Eren i són temps de monyacos al forn, de greixeres de monyaco o de monyacos fregits amb sobrassada. També de ciurons amb carabassa i costella pelada de porc, de carabassa al forn, de greixeres i púdings de carabassa, com era temps de fer les confitures de carabassa, meló i poma, aquesta mescla ben menorquina que ens servirà per omplir els pastissets, com també era i és temps de fer el codonyat.

Els bolets són també els protagonistes de la cuina de la primavera d’hivern, que és com anomenam la tardor a la nostra illa. És temps d’esclata-sangs, gírgoles i cames seques (rossinyols), que farem a la graella, per acompanyar carns o com a part d’arrossos, i recuperam plats de la cuina de les estacions com el llom o la carn amb salsa amb esclata-sangs, les gírgoles amb botifarró blanc o la llengua amb cames-seques, entre molts altres.

Antany era també temps de recol·lectar arboces, aglans i murtons, amb els quals es podien fer confitures, xarops i licors, a més d’elaboracions gastronòmiques com les arboces amb mel i brossat o els amargos d’aglà . Avui d’arboces en trobam moltes dins el canals i canalons de les marines de l’illa, com també aglans, que ja no es recullen, i menys els murtons de floquet, que són ben bé una reminiscència del temps dels nostres majors.

Tots Sants és una festa dolça, una festa gastronòmica de portes endins en què la rebosteria i la pastisseria són les protagonistes.

Panets de mort

Antigament era el dia de menjar la mel i mantega i els panets de mort, costums que avui gairebé s’han perdut del tot, i que han estat substituïts per altres que avui consideram ben nostres, com és el cas dels bunyols i els panellets.

Els bunyols ens varen arribar el segle XVIII, amb la reconquesta espanyola, que es quan es varen posar de moda a tot l’Estat, però aquí tenim la particularitat que els mullam amb arrop, bé fet de raïm o de figa, a més de mel. Enguany Fra Roger i l’Ajuntament de Maó organitzen una bunyolada de Tots Sants al claustre del Carme de Maó, aquest dissabte 31 d’octubre d’11 a 14 h amb la participació de la bloguera Rosa Rotger.

Per altra banda, era costum els darrers anys que a les escoles s’elaborassin i es menjassin bunyols, però enguany per seguretat sanitària no es podrà seguir aquest costum, i seran els mestres els que portaran els bunyols fets, tot i que no es podran degustar en grup.

Pel que fa als panellets, són típics de Catalunya, i potser per les relacions comercials amb Barcelona els vam acabar adoptant com un element gastronòmic més de la nostra festa, que avui dia és ben present a les pastisseries i forns.

Els panellets més tradicionals eren els de pinyons, fets amb ametlla i sucre, i a poc a poc s’hi han anat incorporant noves formes i sabors, que surten d’aquells de pinyons, amb una cirera confitada, amb carabassat o amb confitura, per ara fer-ne amb gust de cafè, maduixa, llimona, licors i fruites exòtiques. És l’evolució de la gastronomia en una festa ben nostra que no hem de deixar desaparèixer per les modes importades i a la vegada consumistes del Halloween, que a poc a poc està matant aquestes petites joies de la nostra rebosteria més popular.

stats