VINYÒVOL
Societat 27/10/2018

Novembre enològic a Manacor

Vi recomanat: Chardonnay 2017 Celler Pere Seda (Manacor)

Andreu Majoral
4 min
Antoni Bennàssar, Catalina Riera i Antoni Sureda, presentant el ‘Novembre enològic’.

EnòlegDiuen que l’empresa Cemex segueix amb la idea de tancar la fàbrica de Lloseta, les mobilitzacions i queixes dels treballadors i les peticions de reconsideració per part de sindicats i del Govern balear no semblen prou efectives per fer canviar d’opinió els caps pensants d’una multinacional que només entén de beneficis econòmics i de besar mans als reials poders, a partir d’ara encimentarem l’illa amb sacs fabricats a la península i aquest és el doble mal de casa nostra. Per una part, el sector de la construcció continua engolint el primari i el secundari per la força d’un sector turístic que vol tenir una casa per residir a casa nostra. Per l’altra, veim com el sector industrial de l’illa ja no existeix, fins i tot els més optimistes tenen clar que cada vegada és més feble i s’ha aprimat tant que sembla un tel de ceba ben transparent. Molt parlar de canvi de model, d’aconseguir més sobirania, però la realitat ens fot una castanya i deixa clar que no som capaços de produir el mínim necessari per a la nostra societat. Les dades són prou contundents: cada cop depenem més de l’exterior. Per fer-nos-en una idea, l’any 2008 el 25% dels aliments que menjàvem els illencs provenia de les nostres terres i indústries; actualment, deu anys més tard, només el 12% dels aliments que posam damunt la taula provenen de les Illes Balears, el 88% restant no només prové de la península, sinó que molt material deu venir de l’altra punta del món a uns preus ben rebentats. Sembla que, desafortunadament, el producte autòcton va en declivi. Imaginem un parell de dies de fort temporal de mar, vaixells que no poden arribar als ports i tones i més tones de productes dins camions esperant a la península per ser embarcats, tindríem un bon problema de desproveïment i puc imaginar que amb una setmana ja s’hauria provocat un cert caos i ves a saber si contemplaríem la genial ocurrència dels jutges suprems d’acusar Posidó de sedició i rebel·lia per haver aixecat les ones violentament. La periodista Caterina Veny a les notícies d’IB3 explicava una dada prou aclaridora: “Actualment, hi ha unes 4.000 explotacions agrícoles, l’any 1956 n’hi havia 100.000. Si ara mateix les Illes volguessin autoabastir-se d’aliments propis, els pagesos no serien suficients i les terres fèrtils tampoc”.

El sector vitivinícola de les Balears és una activitat agrària i industrial que està en forta expansió i pot ser el mirall d’altres activitats industrials que no passen per un bon moment. A part de produir productes de qualitat i d’oferir-los a preus raonables és fonamental apropar el fruit final a la ciutadania que acaba declinant la balança quan pren la decisió què posa a la seva senalleta de la compra. Conscients d’aquesta realitat fa anys que els diversos actors del sector fan multitud d’activitats per acostar el vi a la ciutadania. Sense anar massa lluny, ahir es va organitzar a Petra un tast solidari per part de cellers de la DO Pla i Llevant, la recaptació del qual serà per als damnificats de la torrentada de Sant Llorenç; la setmana passada parlava de la gran tasca de la DO Binissalem d’obrir les portes de bat a bat a l’enoturisme, tot passejant per la comarca, i també podem parlar de les propostes de què gaudiren els menorquins la setmana passada tant amb el seminari ‘Deconstruint el vi a la Sala’ duit a terme per la delegació de Menorca de l’Associació Balear de Sommeliers, en què participaren dos grans sommeliers de l’Estat, Ferran Centelles i David Seijas, com amb la segona edició del curs d’especialista en vi conduït pel sommelier Xavier Nolla.

Durant el proper mes de novembre es duran a terme a Manacor unes jornades ben interessants per als amants del vi, gràcies a la col·laboració entre la DO Pla i Llevant, la indicació geogràfica Vi de la Terra Mallorca, l’Ajuntament de Manacor i el Centre Universitari de Manacor, amb el suggerent títol de ‘Novembre enològic a Manacor’. Seran unes jornades per conèixer, gaudir i aprendre, que inclouen un curs d’iniciació al tast per a joves per desmitificar que el vi és cosa de persones grans, una conferència sobre el vi i la salut i un final de mes de xerrades i tasts per conèixer amb detall les varietats locals, les autoritzades i les que encara no ho estan, i també una comparativa de varietats foranes entre vins produïts a Mallorca i d’altres elaborats a França.

Vi recomanat: Chardonnay 2017 Celler Pere Seda (Manacor)

Exemple de celler que va saber fer canvis importants en moments de crisi i que, mentre alguns tancaven o acabaven venuts, ells ben ferms i decidits no baixaren la persiana i apostaren de valent per l’elaboració de vi de qualitat a preus assequibles per al consumidor mitjà. Admir la seva sinceritat, la seva humilitat i la seva visió liberal i llibertària del viu i deixa viure. Aquest chardonnay reflecteix molt bé com són: clar, net, brillant amb unes flaires de plàtan fresc i la sensació dels melons i els albercocs de Mallorca, amb una agradable i fresca sensació en boca que et convida a recordar l’estiu.

stats