Nou tractament aeri contra la processionària del pi a Formentera

La polvorització es durà a terme aquest dimarts, 9 d'octubre

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que a partir de dimarts, 9 d'octubre, si les condicions meteorològiques ho permeten, el Consell i el Govern balear, a través del Servei de Sanitat Forestal, preveuen iniciar noves actuacions de control biològic de la processionària del pi a la zona del bap de Barbaria.

El tractament

El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars mitjançant un helicòpter. Aquest va dotat de tecnologia DGPS, que permet controlar en tot moment la superfície a tractar i la dosi a polvoritzar. El producte fitosanitari és de tipus biològic, el 'Bacillus thuringiensis' varietat 'kurstaki', un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Té una permanència de l’ordre de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica.

L'ús d'un producte biològic com el 'Bacillus thuringiensis' en fa recomanable l'aplicació durant quatre anys seguits per assegurar-ne una alta efectivitat.

Època d’aplicació

De manera genèrica, l’època d’aplicació estarà compresa entre l’1 d’octubre i el 15 de novembre; no obstant això, ve condicionada per l'estadi de desenvolupament de les erugues i per les condicions meteorològiques. S'hi faran dues passades, separades en el temps per uns dies, ja que pel fet de ser un producte biològic es degrada al cap de poc i no seria efectiu per a les erugues que nasquessin més tard.

Superfície a tractar

S’ha planificat el tractament de 1.600 hectàrees de pinars purs i mixtos afectats per la processionària del pi. Aquesta superfície s'ha escollit segons el nombre de captures obtingudes en les trampes instal·lades des de 2014, com també a les bosses trobades en els darrers hiverns.

Altres actuacions

Complementàriament al tractament aeri, es realitza tota una sèrie d'actuacions més en medi forestal com són: la instal·lació de trampes per a la captura de papallones, l'eliminació de bosses a l'hivern i la instal·lació i revisió de caixes refugi per al foment de la fauna útil (ratapinyades), a més d'una campanya de divulgació i conscienciació de la població sobre aquesta problemàtica.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF