AGRICULTURA

Només un 2% del que es menja a Eivissa es fa a l’illa

IPF crea un projecte per promoure el consum de producte local

La Fundació per a la Conservació d’Eivissa i Formentera (Ibiza Preservation Foundation-IPF) ha fet públics aquesta setmana els resultats del seu estudi de viabilitat orientat a identificar els obstacles i oportunitats dels productors locals. Afirma que entre el 1990 i el 2012, l’illa va perdre 73,7 km2 d’ús agrícola a coberta natural, la qual cosa suposa la pèrdua de paisatges rurals i la desaparició de varietats vegetals, races d’animals i coneixements tradicionals locals. Segons Sandra Benveniste, portaveu de la Fundació, “les dades ofertes per APAEEF indiquen que solament el 2% dels aliments que consumim a l’illa són produïts a Eivissa. Per tant, s’obria un escenari en el qual calia intervenir per intentar revertir la situació”.

Aquest estudi ha mostrat un complex diagnòstic que, entre les problemàtiques detectades, inclou factors com el difícil accés a terres de qualitat, l’escassetat hídrica, la competència externa, la necessitat de coordinació entre productors i minoristes o l’etiquetatge de productes locals.

Malgrat els indicadors negatius, la principal conclusió de l’estudi és que a Eivissa la demanda de productes locals supera l’oferta local. La qüestió, tal com assenyala l’informe, és que malgrat que les explotacions agràries tenen capacitat per augmentar la producció, no ho faran mentre no existeixi un compromís per part del sector hoteler i de restauració, i, al mateix temps, aquest sector vulgui tenir garantida una oferta de productes en quantitats suficients i constants.

L’IPF ha apostat des de la seva creació per la preservació de les Pitiüses i els seus responsables són conscients que una de les qüestions fonamentals per garantir la sostenibilitat és la supervivència del sector agrícola. Per això han impulsat el projecte Eivissa Produeix, sorgit d’aquesta recerca sobre la indústria alimentària eivissenca que ha dut un any de feina.

La campanya

Eivissa Produeix aspira a augmentar el consum dels productes locals, afavorint un increment de la superfície conreada de manera respectuosa amb el medi ambient i contribuint a conservar el paisatge i els recursos naturals de l’illa. L’objectiu és doble: per una banda, col·laborar amb agricultors, ramaders i productors en el seu treball de preservació del territori i, per una altra, augmentar el consum del producte local. Per a això, a més de donar suport a projectes concrets, l’IPF està ajudant les cooperatives agrícoles; fomentant el treball agrícola de les terres, col·laborant amb els agricultors i ramaders i animant futurs treballadors del camp, entre altres projectes. A més, Eivissa Produeix ja ha engegat la seva pàgina web www.ibizaproduce.org, on es pot trobar continguts sobre els agricultors i productors de l’illa, un llistat d’articles elaborats a Eivissa i informació sobre on trobar-los.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF