Els controladors aeris accepten una multa de 15.000 euros per hom i no hi haurà judici

El pacte implica reconèixer el delicte d'abandonament de servei, però no el de sedició

No hi haurà judici per als 80 controladors de les Illes Balears acusats de causar, el pont de la Constitució de desembre del 2010, un conflicte aeri sense precedents per haver abandonat el seu lloc de feina. Dels 80, es manté l'acusació a 73, que s'ha acordat en una multa de 100 euros diària durant cinc mesos, d'un total de 15.000 euros. 

Un altre cas és el de Guillermo Hitos, qui és considerat un cooperador necessari, la multa del qual ascendeix a 150 euros diaris durant set mesos, és a dir, un import total de 31.500 euros. 

La fiscalia presentarà aquest dimarts l'escrit amb les quanties exactes que s'han acceptat. Els controladors presents s'han felicitat en acabar el judici. 

En cas que un d'ells no signàs el pacte aquest quedaria en no res i se celebraria un judici el 3 de desembre, però "no es una possibilitat que contemplem", explica un dels advocats. En qualsevol cas fins al proper dijous, i, per torns, els controladors hauran d'anunciar la conformitat amb l'acusació davant el tribunal de la secció primera de l'Audiència.

Segons ha explicat el portaveu dels controladors aeris del sindicat USCA , Daniel Zamib , en el pacte de conformitat accepten el delicte d'abandonament de serveis. "Ho feim de mala gana, per consell del nostre advocat, i per evitar un mal major perquè ens poden acusar de sedició", explica. Tot i que a Madrid es va desestimar la sedició per aquesta causa, no així a les Illes Balears.

Segons Zamib , el que passà el desembre de 2010 és conseqüència "d'un desastre polític". "Ho dic jo i també una vintena dels jutjats d'Espanya. Allà on primer deixaren d'anar a treballar els controladors perquè estaven passats d'hores fou a Santiago de Compostel·la , on es feu el primer judici. El jutge va comprovar que hi havia gent programada que estava fora del seu torn laboral, que hi havia programades dones que acabaven de donar a llum i que estaven de permís maternal ... La majoria havíem passat les hores en el mes de desembre", explica el portaveu.

Els danys materials, com són la pèrdua dels bitllets o de vespres d'hotels, reclamats per les acusacions particulars, ja foren abonats en el seu moment a petició dels jutjats de Madrid.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF