De Niro, preguntat per la independència de Catalunya: "No és cosa meva, però si voleu pregunteu-me per Trump"

L'actor ha passat per Barcelona, on ha presentat el projecte Nobu Hotel, que obrirà a Sants

El restaurant Nobu, del xef Nobu Matsuhisa, obrirà les portes a finals d'aquest any a Barcelona, ubicat al nou Nobu Hotel, entre els socis del qual hi ha el cuiner japonès, l'actor nord-americà Robert De Niro i el productor Meir Teper. L'obertura del restaurant forma part de la primera fase que el Grup Selenta emprendrà a l'antic Gran Hotel Torre Catalunya, al costat de l'estació de tren de Sants.

"M'agrada molt com treballen el producte els fogons espanyols, m'encanta la tonyina, tot el marisc disponible i totes les verdures, que són estupendes", ha dit Matsuhisa en la presentació del nou hotel, celebrada aquest divendres a la capital catalana amb la presència De Niro. De la gastronomia espanyola ha dit que el sorprèn gratament que "tots els xefs espanyols presten molt atenció al detall, a tot el procés, que es fa de manera molt artesanal".

Igual que va fer en les seves estades a Nova York, el Perú, l'Argentina i Alaska, el seu contacte amb la cuina espanyola a través dels restaurants Nobu de Marbella, Eivissa i Barcelona li permetrà "treballar amb nous ingredients". El cuiner japonès ha assegurat que coneix molt bé xefs locals com Ferran Adrià i Dani García: "I molts altres amics, de qui he après molt i de qui m'agradaria seguir aprenent". També ha recordat que "la gastronomia japonesa és una cuina sana, fresca i senzilla, igual que l'espanyola, i per això aquí sempre s'aprèn alguna cosa".

Si entra Trump, De Niro marxa

Per la seva banda, De Niro ha centrat la seva atenció per la resposta que ha donat quan se li ha preguntat sobre política. En una trobada amb els mitjans i preguntat sobre el procés independentista català, ha dit que no és gaire conscient dels esdeveniments que han tingut lloc aquí, encara que una amiga catalana amb la qual ha treballat li ha explicat alguna cosa.

No obstant això, ha dit que per a ells "no ha sigut cap problema". "Aquest assumpte no és cosa meva –ha afegit–, però si voleu pregunteu-me per Trump". Sobre el president dels Estats Units, a qui ha criticat en repetides ocasions, De Niro s'ha limitat a dir: "Ja sabeu una mica el que penso d'ell".

En ser preguntat sobre què faria si Trump s'allotgés a l'hotel, ha respost: "Si ve, doncs ve, però en el moment que ell entrés per la porta jo en sortiria". "No vull saber res d'ell", ha dit entre rialles.

Vistes meravelloses

Per la seva banda, el conseller delegat de Nobu Hospitality, Trevor Howell, ha assegurat que la companyia se seguirà expandint a Espanya, que vol obrir un hotel a Madrid i en alguna altra ciutat, potser a les illes, ja que han mirat moltes ubicacions, entre les quals Palma. En qualsevol cas, han deixat clar que l'hotel que han obert a Barcelona serà el de referència a Europa. De tots els hotels que van analitzar diu que van triar el de Sants perquè ja hi havia l'esquelet del projecte i l'hotel té unes "vistes meravelloses".

El president de Selenta Group, Jordi Mestre, ha explicat que la relació per tirar endavant aquest projecte va començar fa 4 o 5 anys, i fa un any que ja es va començar a concretar. El Nobu Hotel Barcelona serà el quart hotel de la companyia americana a Europa i el tercer a Espanya, on té un establiment a Marbella i un altre a Eivissa.

A la planta 23

Segons Efe, Selenta Group ha invertit 30 milions d'euros en la reforma de l'hotel, que obrirà a finals d'any la primera fase de la restauració –amb el restaurant Nobu, les sales nobles i les suites–, i la resta d'habitacions reformades l'any 2019. El primer restaurant Nobu a la ciutat, al pis 23, tindrà vistes de 360 graus de la capital catalana.

Sobre la situació del sector a Barcelona per les restriccions de l'ajuntament als hotels, Jordi Mestre ha dit que és "particular" i caldrà veure com evoluciona, i ha afirmat que en el cas dels cinc estrelles és una situació delicada, que esperen "que es normalitzi".

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF