Ningú no s’ha acollit al decret contra els retards a la sanitat

40 pacients, dels 3.711 que hi tenen dret, se n’han informat

D’ençà que es va aprovar el Decret de garantia de demora en el Consell de Govern del passat 19 d’octubre, cap pacient dels més de 3.700 que han superat els terminis màxims d’espera no s’hi ha acollit. El decret és una fórmula per garantir una alternativa a la sanitat pública a través del concert amb la sanitat privada o centres concertats. Estableix uns terminis màxims d’atenció, és a dir, una vegada sobrepassats els sis mesos d’espera per a un procediment quirúrgic, o els dos mesos per a la primera consulta externa o per a una prova diagnòstica, el pacient té dret a sol·licitar que l’atenguin en un centre concertat i autoritzat pel Govern sense cost econòmic. Es tracta, en tot cas, d’assistències no urgents, és a dir, operacions, proves, consultes amb especialistes, i a partir del primer de gener de 2019, també per a segones consultes.

Fou una promesa electoral i estava estipulat en els Acords pel Canvi. Amb tot, ha estat una de les darreres actuacions a aprovar-se, gairebé mig any abans de les eleccions. El motiu, segons ha explicat en diverses ocasions la president del Govern en el ple del Parlament, era la necessitat prèvia de reduir les llistes d’espera sanitàries.

3.711 possibles sol·licitants

En el llistat de gent que podria sol·licitar l’aplicació del decret hi ha les 707 persones que fa més de sis mesos que esperen per a una operació i les 3.004 que, a 31 de novembre, estaven pendents d’una primera consulta des de fa dos mesos. El novembre va tancar amb més ciutadans que esperen una operació que fa un any; més temps d’espera mitjà que fa un any i més pacients que esperen més de sis mesos per ser intervinguts.

La llista d’espera de la sanitat pública per a una operació, a 1 de desembre, inclou 13.312 persones, 459 més que ara fa un any. A més, n’hi ha 707 que fa més de sis mesos que esperen, tot i que fa un any la xifra era de 610, i si bé l’any passat havien d’esperar una mitjana de 71,75 dies, enguany el temps mitjà s’ha incrementat 2,6 dies, fins a arribar als 74,35.

Per a les consultes externes, els nombres són més equitatius si es comparen amb les xifres de fa un any. Tot i així, cal dir que també augmenten. El primer de desembre del 2017 hi havia 34.443 persones esperant una consulta. Ara n’hi ha 235 més, és a dir, 34.678, que esperen una primera consulta externa de l’IB-Salut. Ara bé, el que sí que baixa és el nombre de pacients que esperen una consulta durant més de 60 dies. N’hi ha 904 menys, tot i que això encara afecta 3.004 persones. El temps d’espera mitjà actual és de 26,67 dies i fa un any era de 28,68.

El Decret de garantia de demora s’ha recuperat després que el derrogàs el Govern de José Ramón Bauzá a principi de 2012, quan les llistes d’espera per passar pel quiròfan sumaven 14.089 pacients, 466 dels quals esperaven des de feia més de sis mesos. El temps d’espera mitjà, llavors, era de 74,30 dies.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF