Societat 18/05/2018

Ni menjar ni beure, el Ramadà entre els més joves

Molts alumnes musulmans dels instituts de totes les Illes Balears dejunen durant el mes sagrat de l’islam

Jaume Ribas
2 min
Ramadà: llums i ombres

PalmaEl dejuni del Ramadà exclou alguna gent per edat. Els més vells no cal que el facin, sobretot si els pot afectar la salut. Els infants tampoc, tot i que alguns pares els animen a fer-ho i acostumar-s’hi. La majoria de nines el comencen després de la primera menstruació, mentre que alguns nins ho fan més tard, al voltant dels tretze o catorze anys.

Així doncs, molts alumnes musulmans dels instituts de totes les Illes Balears dejunen durant el mes sagrat de l’islam. Ni menjar ni beure des que surt el sol fins que es pon. La directora de l’IES Can Peu Blanc de sa Pobla, Pilar Molias, destaca que el Ramadà no afecta l’assistència dels alumnes musulmans. “No duim un registre de faltes, però la immensa majoria continuen venint a classe”, afirma. Tanmateix, Molias explica que el cansament es nota molt i que “baixa el rendiment a l’aula”, especialment durant les darreres hores de la jornada. “En una classe de 13 a 14 h es nota molt”, afirma.

Pilar Molias recorda que en els anys que el Ramadà cau en dates molt caloroses –com l’any passat, que fou al juny– l’impacte sobre l’atenció i el cansament és encara major i, a més, hi ha el perill que coincideixi amb l’època d’exàmens. “El pitjor és que no puguin beure, el dejuni és més bo de dur”, creu. També hi ha una diferència per gènere: “Crec que els al·lots ho duen millor, però a elles els passa molta factura”, diu.

Continuar entrenant

Noureddine Salhi és un pobler musulmà d’origen marroquí. Té 17 anys, estudia 3r d’ESO a Can Peu Blanc i, a més, juga amb l’equip juvenil preferent de la UE Poblera. És el més gran de tres germans. Tota la família fa el dejuni pel Ramadà, llevat del més petit de la casa, Mustapha, que només té vuit anys. “És un mes que serveix per sentir més les coses i per passar temps amb la família”, explica Noureddine. A més, el mes sagrat de l’islam ensenya “com ho passen les persones que no poden menjar cada dia”.

stats