Neix Diverxia Menorca, la primera associació que agrupa el col·lectiu de LGTBI+

Es defineixen com una entitat "plural i apolítica" i recorden que el seu objectiu és donar suport a la gent que ho necessiti

Menorca ja té la primera associació que agrupa les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI+). Es tracta de Diverxia, que neix gràcies a l’impuls de persones de diferents àmbits. El projecte es va iniciar l’estiu passat i, després de veure el grau d’acolliment entre la ciutadania, s’ha decidit fer una passa més i constituir-se com a entitat. Entre les cares visibles de Diverxia, hi destaquen la vicepresidenta, professional de l’àmbit sanitari, Myriam Ribes, i el responsable de comunicació, que al mateix temps exerceix d’enllaç amb els mitjans al teatre Principal de Maó, Xavi Pons. En qualsevol cas, la presidenta és Feli Mansilla.

Diverxia ha nascut per cobrir un buit a Menorca. Feli Mansilla explica que “vam veure que en els diferents cinefòrums que organitzàvem venia molta gent que no sabia on demanar ajut, gent necessitada a ser escoltats”. Per aquest motiu, el projecte Diverxia és un fet. Destaquen el caràcter de la societat maonesa, el primer municipi que ha estat testimoni del naixement de l’agrupació: “Maó és una ciutat oberta, diversa i on ens trobam molt a gust, però creiem que ha de tenir un espai de trobada. Aquest som nosaltres”.

Coincidint amb la jornada de Sant Jordi, Diverxia va sortir al carrer, una primera presa de contacte amb la gent del carrer que va obtenir un resultat satisfactori. Dels centenars de persones que varen visitar l’estand, “tots els missatges eren de suport, excepte dues persones que van emetre comentaris homòfobs”, denuncia la presidenta. Deixen clar que dins el col·lectiu “hi ha persones heterosexuals” i que l’únic requisit és “lluitar pels drets i donar suport a aquelles persones que ens necessitin”.

Feli Mansilla defineix Diverxia com a “plural i apolítica. Només volem donar visibilitat i normalitat a l’orientació sexual de molta gent”. Assegura que “el PSOE ha estat des d’un primer moment animant-nos a crear l’associació, però estam oberts a parlar amb qualsevol formació política que ens vulgui donar un cop de mà”. Per implicar-hi l’administració local, han demanat a l’Ajuntament de Maó “pintar algun pas de vianants o bancs, tal com s’ha dut a terme a altres ciutats”.

La presidenta de Diverxia recorda que “Menorca és un paradís si el comparam amb la resta de l’estat espanyol. A l’illa no existeix pràcticament la violència homòfoba, mentre que a la resta del territori se'n registra una cada 36 hores”. En aquest sentit, Mansilla creu que per erradicar aquestes actituds és important afrontar el problema des de la base, “sabem que a l’etapa escolar una de les causes d’assetjament és la condició sexual. Amb vista al pròxim curs ens agradaria fer xerrades als col·legis. No som persones estranyes ni extraterrestres”.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF