FITA A FITA
Societat 16/07/2013

Na Catanya (296 m)

Joan Carles Palos
2 min

Na Catanya és un indret poc visitat pels excursionistes. La "muntanya sagrada" de Sóller és el cim de Muleta, una talaia perfecta per a la contemplació paisatgística i espiritual. El nom deriva de la presència de Bartomeu Catany, un franciscà que va viure a l'Illa entre els segles XIV i XV. Va ser l'introductor de l'Observança -moviment de base moral i espiritual renovadora, en oposició als claustrals o conventuals, de conducta relaxada i, en alguns casos, lasciva- i fundador de l'Hospital General de Palma. El pare Catany va habitar un temps l'ermita que es troba dalt del puig de Muleta i sembla que mentre hi romangué eren molts els sollerics que hi pujaven a sentir-lo predicar.

Itinerari

El nostre punt de partida és la rotonda del Monument, on conflueixen les carreteres de Palma, Lluc i el Port de Sóller. Seguirem els indicadors del GR-221 en direcció a Muleta (NO) que ens duran pel camí vell del port. Unes primeres passes en què aviat descobrim la bellesa de la Vall i l'espectacular panoràmica de 360º de tot el relleu que envolta Sóller. El camí ens torna a deixar damunt la carretera del port, cap on seguirem paral·lels a les vies del tramvia una estona. Abans del túnel de la Mola, travessarem la carretera i seguirem uns metres fins a trobar un cartell que ens fa travessar el torrent Major per un pontet, alhora que ens situa sobre el camí del refugi de Muleta (GR-221 Port de Sóller-Refugi de Muleta).

En quinze minuts arribarem a una cruïlla. Deixam el camí de Muleta i giram a l'esquerra per seguir pel camí de Binidorm (GR-221 Sóller). El sender remunta sota els penyals de Muleta (a la nostra dreta) per on descobrim una espectacular visió de la vall de Sóller i del relleu muntanyós que l'escorta. Aviat el camí torna a baixar i ens deixa damunt una nova cruïlla. El GR-221 segueix a l'esquerra en direcció a Sóller, però seguirem a la dreta, cap al coll de Can Bleda (SO). En una hora i quart, ens podem haver situat a Can Bleda (grafiat com Son Bleda, ara un agroturisme). Seguirem els indicadors del Consell que ens condueixen al refugi de Muleta per la carretera de Bens d'Avall i pel camí de Muleta Gran.

Just quan recuperam el camí de terra, ens hem de fixar en un revolt pronunciat a l'esquerra. A la dreta s'inicia una pista, travessam una barrera i prenem a la dreta a la primera bifurcació. Arribarem a un collet amb una barrera, a l'esquerra veim el camí empedrat que puja a na Catanya. L'únic problema que té aquesta opció és que la part final s'embruta i és poc clara. Si no volem complicacions, seguim la pista que s'enfila voltant el turó i ens deixa just davant un xalet inacabat. Just darrere, damunt el penya-segat, trobam les runes de l'ermita del Pare Catany.

Tornarem pel mateix camí fins a recuperar la via principal. Seguirem la nostra marxa cap a les cases de Muleta Gran, seguint els indicadors Muleta/Port de Sóller, primer, i Sóller/l'Horta, després. En trobar indicadors a prop del torrent Major tancarem circuit i només ens quedarà que seguir el camí fins a arribar a la rotonda del Monument.

stats