Publicitat
Publicitat

Mostrar dones en postures “d'invitació sexual" per vendre bitllets d'avió

Un jutjat de Màlaga prohibeix la publicitat d'un calendari amb hostesses en biquini. Ryanair recorrerà la sentència

L'aerolínia irlandesa de baix cost Ryanair ha anunciat aquest dimecres que recorrerà la sentència dictada pel jutjat mercantil número 2 de Màlaga que declara il·lícita i deslleial una publicitat desenvolupada per la companyia a finals del 2012 en la qual apareixien hostesses en biquini.

El calendari va recaptar més de 100.000 euros per a l'ONG polonesa TVN Foundation, dedicada a l'ajuda de nens amb malalties a Polònia. Ryanair considera que la sentència només es refereix a uns anuncis específics que van ser publicats al novembre i desembre del 2012, però no afecta "la continuïtat de la nostra activitat benèfica ni el nostre calendari benèfic". Això vol dir que l'aerolínia no pensa retirar els calendaris. L'actual, el del 2014, ha batut rècord de venda.

En la sentència es condemna l'aerolínia a aturar la campanya anomenada "Les tarifes, roent. I la tripulació!", creada per promocionar la venda d'un almanac titulat 'Les noies de Ryanair. Calendari benèfic de la tripulació de cabina 2013'. En la sentència, dictada arran de la demanda presentada al desembre de 2012 per l'Associació de Consumidors i Usuaris Adequa, la magistrada assenyala que la companyia "s'ha d'abstenir de la reiteració futura de la campanya publicitària".

"Invitació sexual"

La jutge que declara il·lícita la publicitat considera que fa servir el cos femení com a "part de la publicitat, així com a simple objecte". A més, observa una "absoluta desconnexió" entre la imatge utilitzada i el producte que es promociona –en teoria un calendari, en la pràctica, bitllets d'avió–. La magistrada considera que el calendari utilitza el cos de la dona com a reclam per a la venda de bitllets, "adoptant les hostesses que hi figuren postures en clara invitació sexual" i destaca que suposa un tracte discriminatori perquè a la pàgina en què s'anuncia el calendari del 2014 apareix el cos d'un home en banyador amb la frase: "és broma".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF