Moren cinc persones més per covid-19 a les Balears i detecten 89 casos nous

Quatre de les persones que han perdut la vida eren usuaris de residències de gent gran 

La Conselleria de Salut ha informat aquest divendres que han mort cinc persones més a les Balears a causa del covid-19. Segons han informat en un comunicat, quatre d'aquestes persones eren usuaris de residències de gent gran i encara estan pendents de la validació per part d'Epidemiologia. Es tracta dels centres de Bell Entorn, Sa Serra, Sèniors Sant Joan i la Llar d'Ancians. També han informat que han detectat 89 casos més en les PCR que s'han fet en les darreres 24 hores. 

En els centres hospitalaris s'ha incrementat el nombre de persones ingressades en planta però s'ha reduït el nombre de pacients que són a l'UCI fins a arribar a 48, quatre menys que aquest dijous, una xifra que no es veia des de fa quasi dos mesos. 

Dels nous casos que ha detectat Salut, 65 han estat a Mallorca, on hi ha 193 ingressos actius, 47 persones a l'UCI i 2.791 amb seguiment per part d'Atenció Primària. A Menorca s'han detectat dos casos nous de coronavirus i només hi ha dues persones ingressades. A Eivissa s'hi han detectat 22 casos nous i hi ha 40 persones ingressades, una d'elles a l'UCI. 

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, ha explicat aquest divendres en roda de premsa que les dades d'Unitats de Cures Intensives han davallat un 30% en la darrera setmana. En general, ha afegit, "les dades assistencials comencen a davallar". 

14 nous brots

Per altra banda, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, ha comunicat aquest divendres en una roda de premsa que en la darrera setmana s'han detectat 14 nous brots: set a Eivissa, un a Formentera i sis a Mallorca. Mentre que 10 són de tipus social, els altres quatre s'han trobat a residències per a la gent gran, donat que en aquests centres només un cas ja es considera brot.

Així mateix, la taxa de positivitat -és a dir, el nombre de PCR positives en comparació amb el total fetes- es situa en un 3,59% al conjunt de les Balears, "molt a prop de les taxes recomanades", segons el portaveu. Els nous casos diagnosticats diàriament, a més, han davallat en una vintena respecte de la passada setmana.

Creen la figura dels "referents" a les residències

A les residències en aquests moments hi ha 135 usuaris amb covid-19 i 96 d'aquests estan hospitalitzats. En total han mort 151 persones usuàries des de l'inici de la pandèmia i hi ha 83 treballadors amb el contagi actiu. Respecte dels professionals sanitaris, hi ha 51 casos actius i 146 que estan sota vigilància. 

Arranz  ha especificat que a Bell Entorn hi ha 36 casos positius actius, dels quals hi ha 23 ingressats i 13 a la residència. 45 s'han curat. A Sèniors Inca hi ha 43 casos actius i tots estan hospitalitzats. Finalment, a la  Bonanova  hi ha 17 usuaris amb la malaltia activa i 111 aïllats,  a causa del  cribratge fet al centre.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha afirmat que els casos a les residències han davallat gairebé a la meitat en una setmana. A hores d'ara, ha explicat Gómez, s'estan "formant els referents a les residències de gent gran i discapacitats", figura que "s'ha considerat que és necessari que tenguin" aquests centres, ha afegit. Aquestes persones "seran encarregades de formar i poder resoldre els dubtes i assegurar totes les recomanacions de prevenció i protecció". La mesura l'han posat en marxa la Conselleria de Salut, la d'Afers Socials i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS).

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF