Mor el doctor Vela, l'únic inculpat a Espanya pels casos de 'nadons robats'

Va ser considerat culpable però se'l va absoldre perquè els delictes havien prescrit

Mor l'únic inculpat pels casos de nadons robats a l'Estat. El doctor Eduardo Vela, que va ser considerat culpable del robatori d'Inés Madrigal, una nena acabada de néixer en una clínica de Madrid el 1969, però que va ser absolt perquè el delicte havia prescrit, ha mort aquest diumenge a l'edat de 86 anys. 

Vela va ser director de la Clínica San Ramón, que es considera l'epicentre del presumpte entramat de nadons robats a Espanya. L'octubre de l'any passat l'Audiència Provincial de Madrid el va absoldre dels delictes de detenció il·legal, suposició del part i falsedat documental en relació a un cas del 1969 perquè estaven prescrits, tot i que els jutges van considerar-lo responsable d'aquests delictes. És a dir, encara que es va provar "de manera incontestable" que Vela va entregar al matrimoni Madrigal-Pérez una nena que no era la seva, no se'l va condemnar perquè havien passat massa anys des dels fets.

Justament, la nena robada, Inés Madrigal, és la presidenta de SOS Bebès Robats i va ser qui va asseure al banc dels acusats el doctor Vela. La mare adoptiva de Madrigal va morir el 2013, enmig de tot el procés penal. Amb 18 anys li havien confessat que era adoptada i el 2010 la seva mare li va explicar la veritat que hi havia darrere del seu naixement. Madrigal va decidir portar el ginecòleg als tribunals i, des d'aleshores, s'han denunciat centenars de casos de nadons robats. Molts van ser arxivats perquè havien prescrit, però el de Madrigal va tirar endavant i es va convertir en el primer judici per un cas de nadons robats a Espanya. La seva aspiració sempre era que el cas arribés al Tribunal Suprem perquè creés jurisprudència i es poguessin reobrir les causes arxivades. 

Nens robats: Cinc anys sense respostes

Així, tot i que Vela va intentar que s'ajornés el judici perquè deia que patia una malaltia degenerativa, una anàlisi forense va determinar que el doctor estava capacitat per comparèixer. Amb tot, la sentència del 2018 va ser pionera a Europa, perquè es reconeixia que Madrigal havia estat robada al néixer i entregada a un matrimoni de manera il·legal.  

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF