Mor Shelley Morrison, la criada de 'Will & Grace'

Nascuda a Nova York el 1936, ha mort d'una insuficiència cardíaca

L'actriu Shelley Morrison, coneguda per interpretar la serventa salvadorenca Rosario Salazar a la sèrie de televisió Will & Grace, ha mort avui amb 83 anys a Los Angeles a causa d'una insuficiència cardíaca. Morrison, nascuda a Nova York el 1936, va aconseguir una gran popularitat amb el seu personatge, una carismàtica empleada de la llar del Salvador que va mostrar davant la milionària audiència de la ficció els problemes i desafiaments dels immigrants als EUA.

La seva mort es va produir al Centre Mèdic Cedars-Sinai de la ciutat californiana, després d'una breu malaltia, van informar mitjans locals. L'actriu va fitxar, en principi, per un únic episodi a la fi de la primera temporada de la sèrie, però el públic i els guionistes es van enamorar del seu esperit. Per això van decidir fer fix el personatge en el repartiment i van convertir-lo en un dels més estimats per l'audiència.

Així, del 1999 al 2006 Morrison va encarnar la Rosario, una empleada de la llar amb caràcter i capaç d'afrontar els capricis del luxós món en què vivia la seva mestressa, Karen Walker. Al mateix temps, la serventa havia de solucionar els seus problemes com a immigrant indocumentada, amb circumstàncies que encara són ben vigents més de deu anys després del final de la sèrie. "La Rosario em va donar una meravellosa oportunitat de ser espontània i de ser allà fora. Simplement no sabies si t'estimaria, t'odiaria, et menysprearia o t'abraçaria", va dir Morrison en una entrevista a The Hollywood Reporter el 2104.

A més del seu personatge a Will & Grace, la intèrpret va desenvolupar una carrera de més de cinquanta anys en què, entre altres papers, va donar vida a una monja porto-riquenya anomenada Sixto que intentava aprendre anglès a la sèrie The Flying Nun. Morrison va néixer a Nova York filla d'un matrimoni sefardita. Va ser criada amb l'espanyol com a idioma matern i això va comportar que interpretés personatges bilingües al llarg de la seva carrera.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF