Montero proposa crear un fons per compensar els ajuntaments en crisi

El sostre de despesa del 2021 incorporarà la primera anualitat dels fons europeus de recuperació

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, proposarà als partits la creació d'un fons que compensi els ajuntaments sense romanents o que estiguin en crisi per la caiguda d'ingressos a causa de la pandèmia del coronavirus i ha avançat que les administracions locals tindran entregues a compte el 2020 actualitzades al creixement de l'1,6% del PIB, igual que es va fer amb les comunitats autònomes.

"Hauran de disposar d'un fons que els permeti compensar aquesta caiguda d'ingressos, que permeti incorporar les ajudes al transport i actualitzar les entregues a compte", ha dit Montero en una entrevista amb l'agència Efe, a més de confiar que pugui tancar una proposta amb els grups polítics "els pròxims dies". Aquest fons servirà per "pal·liar la caiguda d'alguns dels tributs vinculats a l'activitat econòmica que els ajuntaments estan patint", ha reiterat.

La ministra ha assenyalat que cal treballar sobre la part del decret llei que va ser rebutjada al setembre pel Congrés i que incloïa un fons de 5.000 milions d'euros per distribuir entre els ajuntaments, que ara s'haurà de "modular" perquè els consistoris podran utilitzar sense límit els seus romanents enguany i el que ve.

Montero ha explicat que ja no té sentit que dels 5.000 milions d'euros, el 60% es reparteixi per població i el 40% per als ajuntaments amb superàvit, ja que "ara és evident que els romanents estan alliberats". "Haurem de recuperar l'altre percentatge que permeti que als ajuntaments que més falta els fa, que són els que tenen menys romanents, els arribi un volum de recursos raonables perquè els seus comptes públics puguin estar mínimament assenyats d'aquí a l'any que ve", ha incidit.

La ministra ha insistit que el Govern atendrà el finançament d'ajuntaments i comunitats autònomes davant la crisi econòmica que ha deixat el covid-19, ja sigui via ingressos fiscals o via dèficit o transferències directes.

En aquest sentit, Hisenda permetrà una major capacitat d'endeutament per a totes les administracions. La referència de dèficit públic per al 2020 serà major del 10,34% del PIB, encara que per al 2021 es preveu una baixada intensa.

En qualsevol cas, la ministra insta les administracions locals i autonòmiques a utilitzar els seus recursos de manera "responsable i organitzada". Crec que tots els governs estam treballant en aquesta prudència", ha afegit.

També recomana mirar amb cautela les noves previsions del quadre macroeconòmic 2020-2021 que es publicarà juntament amb el sostre de despesa, ja que ambdós depenen tant d'un tractament o vacuna per al covid-19 com que no hi hagi un rebrot generalitzat al territori estatal.

La ministra ha insistit que el límit de despesa no financera o sostre de despesa per al 2021 serà "inèdit", ja que  incorporarà la primera anualitat dels fons europeus de recuperació per una quantia que podria rondar els 20.000 milions d'euros i que haurà d'estar coordinada amb la capacitat d'executar els projectes.

Les inversions lligades a aquests fons han de ser una "palanca" per al creixement econòmic i han de contribuir a fer que "les grans transformacions de país que probablement hauríem pogut fer en una dècada les puguem fer en els pròxims tres anys", ha afegit.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF