Societat 21/04/2020

El govern espanyol rectifica i permetrà als menors de 14 anys sortir a passejar cada dia

Montero havia anunciat que només podrien acompanyar adults a fer les activitats ja permeses

Ot Serra
4 min
Dos infants observant la pluja des de la finestra de casa, en una de les moltes jornades de confinament des que es va decretar l’estat d’alarma, el 14 de març.

MadridEl govern espanyol s’ennuega amb la sortida dels infants al carrer. Feia setmanes que hi havia un clam social perquè es flexibilitzés l’estricte confinament que estaven patint els més petits, tancats a casa perquè cap de les activitats permeses pel decret de l’estat d’alarma com anar al supermercat o a la farmàcia els facilitava prendre l’aire. I va ser l’anunci estrella de Pedro Sánchez de dissabte passat, confirmat en el consell de ministres d’aquest dimarts però lluny de les expectatives que s’havien creat. Els menors de 14 anys podran acompanyar un adult a fer les compres o al banc, però no a fer un simple passeig o jugar en espais oberts, anunciava primer la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero. Després d’una crítica generalitzada i la pressió interna d’Unides Podem, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comparèixer al vespre per rectificar. “Podran sortir a passejar. Fer un passeig és fer un passeig, no anar a un establiment concret”, va comunicar Illa, que va assegurar que la sortida, a partir de diumenge, serà “regulada”. Els detalls es donaran més endavant.

El ministre va explicar que dissabte dictarà la nova ordre amb la lletra petita de la mesura, de manera que avui al Congrés la pròrroga de l’estat d’alarma es debatrà amb aquesta modificació encara sense concretar. Ni tan sols va especificar si el passeig haurà de ser acompanyat d’un adult, però es dona per fet. El grau de suport dels partits a la cambra baixa és encara una incògnita i després de la confusió el PP va avisar que vol conèixer els detalls abans de votar la pròrroga fins al 9 de maig. Illa evitava admetre el gir de volant sis hores després de la roda de premsa de Montero, que havia estat molt clara a l’hora de remarcar les condicions de la sortida dels infants. “L’estat d’alarma m’habilita per dictar instruccions”, va dir.

L’equip de Pablo Iglesias desconeixia que la portaveu faria aquest discurs i va acudir a la reunió tècnica que hi havia prevista a la tarda per aprofundir en la mesura amb la intenció que es fes marxa enrere. “Ens congratulem que s’adoptin les recomanacions que ha plantejat la nostra direcció general d’Infància i Adolescència”, celebrava el vicepresident segon en una piulada a Twitter. Tot i que Illa va defugir el debat, l’episodi evidenciava les mancances en la coordinació de la coalició.

El rebuig al plantejament inicial va ser pràcticament unànime al llarg de la tarda: des del Govern fins a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, passant pels partits de l’oposició a l’Estat, van reclamar que el que necessiten els infants és una estona d’esbarjo a l’aire lliure i no acompanyar els pares a fer encàrrecs domèstics. “Precisament s’havien de donar permisos per airejar-se amb activitats que no es podien fer a casa i no posar més pressió sobre els establiments perquè hi hagi més gent”, va replicar la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. Algunes formacions polítiques com ERC, JxCat, Més País i EH Bildu van anunciar que presentarien esmenes per canviar aquest punt en la pròrroga del decret d’alarma. De fet, els republicans defensen que els menors de 18 anys puguin sortir a passejar, però en principi els de més de 14 anys tenen limitada la seva activitat fora de casa a les essencials.

Els menors ja podien sortir

De tota manera, no només la rectificació ha enterbolit la mesura de permetre la sortida dels infants al carrer, sinó també el fet que l’anunci inicial de Montero no suposava cap canvi respecte al que ja estava estipulat. Un aclariment del decret de l’estat d’alarma del 14 de març publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) quatre dies després ja permetia que els “menors” sortissin amb un progenitor per acompanyar-los a comprar i a fer tasques essencials. Deia així: “Durant la vigència de l’estat d’alarma les persones únicament podran circular per les vies o espais d’ús públic per a la realització de les següents activitats, que hauran de realitzar-se individualment, excepte que s’acompanyi persones amb discapacitat, menors, persones grans o per una altra causa justificada”. Això va passar inadvertit -la Moncloa no va anunciar aquest canvi més enllà de la publicació al BOE- fins dissabte passat, quan el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va sorprendre assegurant que “els nens ja poden sortir”. La interpretació que se n’havia fet era que habilitava la sortida dels nens en casos excepcionals, com per exemple famílies monoparentals que no poden deixar els fills sols a casa, però el redactat no ho especificava. Amb tot, Simón va celebrar que en “l’imaginari col·lectiu” s’hagués instal·lat la idea de compromís amb l’aïllament domiciliari.

Desconfinament per territoris

Del controvertit consell de ministres, i també vinculat al desconfinament, en va sortir un acord que habilita el ministeri de Sanitat per adoptar mesures de més o menys restricció a cada territori en funció de la situació epidemiològica. “Permetrà prendre decisions en cada moment, fins i tot intensificar-les o retrocedir-les si els resultats no són els que s’esperaven”, va remarcar Montero. Ahir al matí Fernando Simón ja havia apuntat que el grau d’immunitat d’un grup poblacional difícilment podrà ser l’únic valor a tenir en compte per prendre decisions de desconfinament territorialitzat. El doctor no va amagar que hi ha llocs, com les Canàries, on la transmissió del virus és “pràcticament nul·la”. De moment, el primer pas de la desescalada comença amb mal peu.

stats