Societat 27/08/2018

Mola segueix l'empremta de Gómez Noya i apunta a un tercer títol a Mont-real

Javier Gómez Noya és l'únic quíntuple campió del món de la història, però sembla que Mario Mola li va al darrere després d'haver guanyat la setena prova del Mundial de triatló

Ara Balears
4 min
El mallorquí Mario Mola, campió del món de triatló a una imatge d'arxiu.

PalmaEl mallorquí Mario Mola segueix l'empremta de l'espanyol Javier Gómez Noya -únic quíntuple campió del món de la història-, ja que va guanyar aquest diumenge la setena prova del Mundial de triatló, a la localitat canadenca de Mont-real, on va deixar gairebé resolt a favor seu un certamen el primer lloc del qual haurà de ratificar a la Gran Final de Gold Coast (Austràlia), d'aquí a tres setmanes.

Mola va signar el seu quart triomf de l'any -després dels aconseguits a Yokohama (Japó), Hamburg (Alemanya) i Edmonton (Canadà)- en quedar a la prova per davant del noruec Kristian Blummenfelt i de l'australià Jacob Birtwhistle, el qual debutà l'any passat al mundial. Sembla que l'historial del mallorquí persegueix el de Gómez Noya, centrat ara en la llarga distància.

Super Mario, nascut fa 28 anys a Palma i que abans de guanyar el Mundial els dos cursos passats havia aconseguit un bronze, el 2013, i dues plates, les dues temporades següents, es va imposar amb autoritat, de nou amb remuntada, ja que va fer el recorregut, 1.500 m nedant, 40 km en bici i altres 10 km de carrera a peu, en una hora, 47 minuts i 46 segons.

Mario va invertir setze segons menys que el combatiu Blummenfelt -tercer en el certamen de l'any passat, per darrere del mallorquí i del gallec, quíntuple campió mundial-, que es va haver de conformar amb el segon lloc. Després de liderar fins al darrer quilòmetre una prova en la qual un altre espanyol, Antonio Serrat, va aconseguir el seu millor resultat, al desè lloc, en aquest campionat.

Mola es va exhibir de nou al Canadà, on havia triomfat a final de juliol, a Edmonton. Aquesta vegada davant la seva al·lota, la gironina Carolina Routier, també triatleta de la selecció espanyola, que va ser la primera a eixir de les aigües de la platja de Copacabana en els Jocs de Rio de Janeiro (Brasil), ara fa dos anys.

Carol -de la qual Mola va comentar, en una entrevista amb EFE després de guanyar a Hamburg, que havia "donat una lliçó a tots"- va patir un gravíssim accident atropellada per un cotxe mentre entrenava amb bicicleta a Banyoles, la seva ciutat natal, a final del mes d'abril. Cada vegada en millor estat físic, aquest diumenge Routier va rebre 'in situ' la dedicatòria del seu al·lot en forma de victòria i amb un tercer títol mundial virtualment a la butxaca.

La jornada va començar amb l'anunci de la renúncia -per bronquitis- de Fernando Alarza, flamant subcampió d'Europa i que arribava cinquè al Mundial, i que va haver de ser baixa a darrera hora a la localitat que va acollir els Jocs Olímpics de 1976.

El sud-africà Henri Schoeman -bronze olímpic a Rio-, que acabà sisè, va ser el primer en el segment de natació, al port vell de Mont-real -que banyen les aigües del riu Sant Llorenç-, quatre segons per davant del nord-americà Seth Rider i de l'alemany Linus Stimel.

Amb el barceloní Cesc Godoy -trenta-dosè aquest diumenge- en cinquena posició, a 12, i Chente Hernández, dinovè, Mola, vintè, va sortir al costat d'aquest, a 27 segons.

Rider i Stimel, als quals després se'ls va unir el sempre actiu Blummenfelt, varen fer la primera temptativa infructuosa en bicicleta, un segment que semblava perillós, al mullat terra de Mont-real. El danès Andreas Schilling acabà cinquè, i va signar l'escapada principal, a la qual, a l'equador de les nou voltes del recorregut ciclista, se li varen unir el sorprenent israelià Shachar Sagiv i, més tard, de nou Blummenfelt i el seu compatriota Casper Stornes, sorprenent guanyador de la prova de les Bermudes, on a final d'abril va encapçalar un no menys sorprenent triplet noruec al costat de l'anterior i de Gustav Iden.

Mola anava ben situat, amb Chente, Godoy i Serrat al gran grup, del qual acabaria caient abans de retirar-se l'illenc. Sagiv també va pagar l'esforç i va finalitzar trenta-unè, just davant del 'tauronet' Godoy.

A dues voltes, el grup escapat duia 47 segons al gran grup, diferència que va augmentar a 58 segons quan faltava un gir i que era d'un minut i dos segons quan començaren a córrer.

Blummenfelt va deixar aviat Xíling i Stornes i, després de dos quilòmetres de cursa a peu, Mola, el sud-africà Richard Murray -quart aquest diumenge- i Birtwhistle circulaven a 50 segons, amb el terra encara una mica humit.

Mario va deixar enrere Murray i Birtwhistle, va caçar Stornes -que es 'va enfonsar', abans d'acabar dissetè- i quan faltaven dues de les quatre voltes que es varen fer al circuit a peu anava a 20 segons.

A la darrera volta, Mola rodava a nou segons, amb Murray al darrere, que ho feia a 31, Xíling a 43 i Birtwhistle, company d'entrenaments del mallorquí, a 47. El balear ja havia posat feia temps la directa i per més que Blummenfelt estrenyia les dents, el va superar a falta d'un quilòmetre.

Per darrere, l'australià també va aprofitar la seva gran final i va pujar al podi, relegant al quart i al cinquè lloc Murray i Schilling. Super Mario -a la festa es va unir el jove Serrat, amb un magnífic desè lloc- va volar cap a la seva quarta victòria del curs.

Amb la seva habitual prudència, Mola va declarar que "fins a travessar la meta del Gold Coast no hi haurà res resolt". Tanmateix, va deixar gairebé certificat un tercer títol que, excepte una desgràcia, celebrarà d'aquí a tres setmanes a Austràlia, el sisè per a Espanya en sis anys, després del triplet de Javi Gómez Noya (entre 2013 i 2015, quan va celebrar el seu cinquè mundial).