Societat 01/09/2018

Garantia d’uns aliments sense residus tòxics

La producció ecològica fa ús de tècniques el més natural possibles i exclou totes aquelles que puguin afectar el medi ambient o el producte

Maria Llull
2 min
Un terreny d’agricultura ecològica.

PalmaL’únic tipus d’agricultura que pot garantir uns aliments sense residus és l’ecològic. “És l’única que ens pot assegurar que no hi haurà residus de pesticides al medi ambient i que no arribaran al consumidor”, explica Miquel Serra, tècnic de l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema).

La producció ecològica fa ús de tècniques el més natural possibles i exclou totes aquelles que puguin afectar el medi ambient o el producte. Aquest tipus d’agricultura ha de complir una normativa europea i està sotmès a un seguit de controls i certificacions. A més, els ramaders han de complir unes normes de benestar animal molt exigents.

En els cultius ecològics s’utilitzen “una vintena d’extractes naturals, microtoxines i argiles”. Però “mai es fa ús de cap substància de síntesi química”. D’aquesta manera s’aconsegueix no tan sols “un medi ambient més equilibrat”, sinó també una major garantia per a la salut dels consumidors.

Les empreses que produeixen pesticides, moltes vegades els defensen apel·lant al nivell de producció agrícola necessari per alimentar el planeta. “Es poden fer moltes lectures i cadascun s’aferra a la que vol. La meva és que l’agricultura ecològica podria alimentar el món canviant dos hàbits: el consum de carn i el costum de llençar aliments als fems”. Aquí entra en joc un altre dels grans problemes alimentaris. “Si s’aconseguís reduir el consum de carn es podrien dedicar moltíssimes hectàrees a sembrar vegetals i fruita. Hi ha moltes extensions dedicades a produir pinsos per als animals que es podrien aprofitar per a altres coses”.

Malgrat tot, Serra reconeix que el panorama dels pesticides ha canviat molt des dels anys cinquanta. “S’han prohibit molts productes per diferents motius: legals, econòmics i de salut, entre d’altres”, apunta. “S’entén que avui en dia hi ha una base de seguretat, però des de l’agricultura eco no podem acceptar la utilització d’aquests tipus de productes”. Un dels enemics estrella dels agricultors ecològics és el glifosat. “És el més utilitzat en el món i ha donat beneficis econòmics molt importants a Monsanto”. La velocitat amb la qual es reclamen els productes tampoc no ajuda gaire. “Es volen les coses ràpid i això moltes vegades provoca que surti perjudicat l’agricultor ecològic”.

stats