Miquel Montoro es passa al castellà i s'obre el debat a les xarxes

El youtuber mallorquí ha explicat en un vídeo per què ha deixat d'emprar la llengua materna

Per al youtuber mallorquí més famós, Miquel Montoro, el pas per La Resistencia va ser un punt d'inflexió. Es va disparar la seva popularitat fins al punt que ha patrocinat el seu propi entrepà amb una cadena espanyola de menjar ràpid. Ha estat també després d'anar al programa de Broncano que ha començat a gravar vídeos en castellà, cosa que li ha costat tant aplaudiments com crítiques.

La polèmica ha esclatat a les xarxes aquesta setmana perquè, en un vídeo de preguntes i respostes publicat dimecres, Montoro dona les raons per les quals ha deixat de parlar en català. A la pregunta de "per què ara parles en castellà?", el youtuber respon: "Bona pregunta, perquè no sabeu el merder que hi ha, amb això".

"Hi ha gent que està enfadada, que no està a gust perquè parl en castellà, i us explic per què: hi ha moltíssima gent que em demana que per favor parli en castellà", argumenta. I continua: "Com que hi ha més persones de parla castellana que persones que parlin català, i nosaltres entenem el castellà perquè ens l'ensenyen a l'escola, he decidit fer-ho en castellà. "A més, així potser més gent es podrà unir al canal, d'altres zones i països".

Tant als comentaris del vídeo com a Twitter hi ha hagut opinions de tots els colors. Persones, tant de parla catalana com d'altres indrets del món, que li diuen que sense el català perd part de la seva essència i l'encoratgen a continuar usant-lo amb subtítols i altres que aplaudeixen el canvi lingüístic. També ha rebut atacs, crítiques i seguidors que l'avisen que el deixaran de seguir, i, per contra, molts usuaris demanen que s'aturin les acusacions al nin.

El debat també ha estat lingüístic, i hi ha qui considera l'abandonament de la llengua materna a les xarxes per part de Montoro com un exemple de la situació de desprotecció del català. Fins i tot l'Institut Ramon Llull s'ha fet ressò de la notícia a Twitter i ha piulat un article de la pàgina Valentubers en què el delegat de la Plataforma per la Llengua a les Balears, el sociolingüista Ivan Solivellas, afirma que, "evidentment, Miquel Montoro ha ajudat a la normalització de la llengua". A Twitter, Solivellas ha lamentat "la realitat sociolingüística que patim". "Les aules de català són buides, però encara menors els influencers de la nostra llengua", ha reblat. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF