PLUJA TORRENCIAL
Societat 12/10/2018

Més de 1.300 voluntaris es desplacen al Llevant de Mallorca

Cap a migdia l’112 avisà ahir que ja hi havia prou gent a Sant Llorenç per donar suport

M. Llull/ S. Vidal
3 min
COL·LABORACIÓ
 Gràcies a l’ajuda rebuda, les condicions milloren a les zones afectades.

Sant LlorençGent amb pales, poals i botes d’aigua desfilava ahir des de primera hora per la carretera que dona accés a Sant Llorenç des de Manacor. Qualsevol vorera o camí va servir per deixar els vehicles i començar el pelegrinatge a peu cap a l’epicentre de la torrentada que copejà el passat 9 d’octubre el Llevant mallorquí. Grups d’amics, famílies, parelles i persones en solitari anaven a ajudar els afectats per la tragèdia. Es varen registrar més de 1.300 voluntaris.

En arribar a Sant Llorenç, molts dels voluntaris es dirigien a la plaça de l’Ajuntament, des d’on fan la coordinació cada dia els membres de Protecció Civil. D’altres s’aturaven a mig camí, perquè alguns veïns demanaven ajuda. Una altra de les zones on acudí més gent disposada a ajudar va ser Son Carrió.

“Hi participam gairebé totes les agrupacions de Protecció Civil de Mallorca i ajudam amb l’organització dels llocs on fan falta voluntaris. És al·lucinant tota aquesta allau de gent”, va explicar Gabriel Modino, de la Protecció Civil de Lloret. “Estam molt agraïts per la resposta de la gent. Hi ha persones que ho han perdut tot i no esperàvem tanta solidaritat. Avui dia sembla que ningú no es preocupa pels altres i aquesta reacció és d’agrair”, va dir Maria Antònia Malagon, veïna de Sant Llorenç. Luci Bauzà es va estrenar ahir com a voluntària i va venir des de Petra a donar un cop de mà. “Trobava que tothom havia de venir a ajudar”, va explicar. “Tenc amics i familiars afectats, però les coses ja estan millorant una mica”.

Tal va ser l’onada de voluntaris que l’112 avisà cap a les 13 h que la quota estava coberta per al cap de setmana. A hores d’ara el que es necessita són professionals (pintors, picapedrers...). La consellera d’Administracions Públiques, Catalina Cladera, va fer una crida perquè tothom que volgués venir telefonàs al 012 “per ordenar recursos”. “Hem de dosificar la solidaritat”.

Canyamel demana ajuda

Catalina Cladera també va explicar que molts voluntaris havien estat desviats “a la platja de Canyamel”. De fet, l’Ajuntament de Capdepera va demanar ajuda des de dimecres a la seva pàgina web i les xarxes socials. La força de la torrentada també va afectar de ple aquesta localitat, que té la principal carretera d’accés (MA-4042) encara tallada. La presidenta del Govern, Francina Armengol, s’acostà a Canyamel per comprovar l’abast de les destrosses.

D’altra banda, els 32 treballadors socials que avaluaran les pèrdues dels afectats casa per casa, començaren ahir la seva tasca de bon matí. Els seus informes seran determinants perquè les famílies que més ho necessitin puguin rebre les ajudes especials que aportarà el Govern. “Estan mirant quins estris bàsics es necessiten en cada cas perquè els afectats puguin tornar a tenir una vida normal”, va explicar la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago. “Les valoracions s’estan fent massa ràpid, perquè quan els treballadors socials entren a les cases veuen que la gent ho ha perdut tot”. El procediment administratiu per accedir a aquests ajuts “s’ha fet al més senzill possible” perquè les sol·licituds s’atenguin “com més aviat millor”.

Segons explica Marta Terrasa, les tasques de recerca d’Artur, el nin que encara resta desaparegut, continuaren des de primera hora del matí d’ahir a l’àrea de s’Illot. Pocs quilòmetres abans de la platja, passat Son Carrió, una patrulla dotada amb cans explorava el terreny cobert de fang. Però els esforços s’han concentrat sobretot a la zona de la platja de s’Illot, conegut com cala Moreia. Allà, dues embarcacions de la Guàrdia Civil cobrien sense treva la zona de la badia. El so constant de les excavadores recollint restes de canyís, arbres i ferralla, es veia només esmorteït per l’helicòpter sobrevolant a pocs metres la mar. Cap a migdia, la unitat GEAS (Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil es preparava per realitzar una immersió, atès que per fi el temps i l’estat de la mar havien ofert una treva.

De moment, el balanç de les víctimes mortals és de 12: 7 homes i 5 dones. La meitat són estrangeres. Se n’han localitzat 4 a Artà, 3 a s’Illot, 2 a Son Carrió i 3 a Sant Llorenç del Cardassar.

stats