VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Societat 17/02/2018

Més de tres anys per poder disminuir les conductes agressives

El Programa per a l’Atenció a Persones Agressores que ofereix l’Ajuntament de Palma és únic a Balears

Maria Cifre
5 min
El Servei d’Atenció Integral a la Violència de Gènere està actiu des del 2006.

PalmaL’Ajuntament de Palma va voler presentar, en una reunió senzilla i propera amb els mitjans, el Servei d’Atenció Integral a la Violència de Gènere (SAIVG). És un servei específic de violència de gènere, actiu des del 2006, que ofereix l’Ajuntament de Palma a través de la gestió de la Fundació IReS, una fundació que treballa amb els col·lectius més marginats que estan en situació de risc social o tenen dificultats econòmiques.

A la reunió hi varen assistir el regidor de l’àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics de l’Ajuntament de Palma, Aligi Molina; el tècnic d’aquesta àrea, Toni Colom, i dos psicòlegs del programa d’Atenció a Persones Agressores, Alfonso Reina i Noelia Bravo. Tots ells varen explicar en què consistia el programa i l’orgull que suposa per cadascun dels professionals que treballen en aquest servei, que els usuaris finalitzin tot el procés del programa. “És molt difícil que els homes reconeguin que han de fer un canvi. Per aquesta raó, poder tenir gent que acabi el programa és una satisfacció molt gran” explica Colom.

El servei està format per tres programes, un dels quals està destinat a garantir l’atenció social personalitzada a les víctimes de violència de gènere. Es tracta del Progama d’Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere. D’altra banda, el servei també compta amb el Programa d’Atenció a Fills i Filles de Dones Víctimes de Violència de Gènere, que ofereix una atenció psicoeducativa a nins i nines que han viscut o han pogut presenciar qualsevol manifestació de violència dins l’àmbit familiar. L’objectiu és treballar amb els menors per tal de prevenir la interiorització dels rols de relació associats a la violència i disminuir, així, la possibilitat que es pugui repetir el procés de violència en la vida adulta d’aquests menors.

Cap model concret

El tercer programa que integra el servei és el destinat a l’atenció a les persones agressores, des del qual s’ofereix atenció psicològica a totes aquelles persones que de manera voluntària mostren interès i desitgen modificar la seva conducta. Els objectius principals d’aquest programa són, per una banda, reduir l’agressivitat i la violència física, psicològica, econòmica, social i sexual dins l’àmbit de la relació de parella i, per una altra, millorar la seguretat i el benestar de les víctimes de violència de gènere i dels seus fills i filles. “Si aconseguim que es millorin les conductes violentes i els comportaments agressius, aconseguirem disminuir la violència de gènere”, assenyala el psicòleg Reina.

Els homes que exerceixen l’ús de la violència no tenen un perfil concret, “no es tracta de persones d’una nacionalitat o d’unes edats concretes, ni parlam tampoc de nivells socioeconòmics o educatius”, explica Reina. L’únic nexe d’unió és que són homes que, la majoria de vegades i per causes molt diverses, tenen moltes dificultats per identificar i expressar les seves pròpies emocions. “Ja no ens imaginam quant els costa identificar les emocions dels altres, en aquest cas, les de les seves parelles. És per aquest motiu que no s’adonen de tot allò que suposen per a elles el seus comportaments agressius o les seves reaccions masclistes”, diu Reina.

Tancar el cicle de quatre fases

Per tal d’aconseguir els objectius plantejats, el programa es divideix en quatre fases que contenen objectius específics que s’han d’assolir amb el temps. “Som conscients que és un programa exigent, però ho ha de ser, exigim un canvi en la persona, que moltes vegades no és fàcil d’acceptar”, assenyala Reina.

La primera fase és l’anomenada ‘fase d’acollida’, en què s’atén la demanda de la persona sol·licitant. “Quan rebem la primera telefonada, per a nosaltres ja és un èxit, és una passa endavant. Costa molt que una persona, en aquest cas un home, reconegui tot un seguit de comportaments i s’adoni que els ha de canviar. Allò realment important és que la voluntat de canvi surti de la mateixa persona”, explica.

En la fase d’avaluació es recull tota la informació rellevant i es marquen uns objectius personalitzats amb un pla de feina específic per a cada usuari. Durant aquesta fase i, paral·lelament a la intervenció amb la persona agressora, es contacta amb la parella o exparella de l’usuari amb l’objectiu de recollir informació de la violència experimentada, d’explicar-li el funcionament del programa per tal d’evitar possibles manipulacions per part de l’usuari i, “perquè, en definitiva, elles són les que veuen els resultats més directament”, segons que explica la psicòloga Bravo. Un altre dels motius del contacte amb la parella de l’usuari és la voluntat d’esbrinar si aquesta rep atenció per part d’algun servei específic de violència.

La tercera fase es practica en grup i consta de 25 sessions que es duen a terme una vegada cada setmana. És la fase d’intervenció, en la qual es treballen aspectes relacionats amb la violència, la identificació, l’expressió d’emocions i les habilitats comunicatives i de resolució de conflictes, tot enfocat des de la perspectiva de gènere.

La darrera fase és la de seguiment: tan bon punt l’usuari ha finalitzat la intervenció, comença la fase de seguiment, en la qual es fa una avaluació de les millores aconseguides. Aquestes avaluacions es fan durant quatre períodes: el primer, just després d’un mes d’haver finalitzat la intervenció de manera grupal; la segona, als sis mesos; la tercera quan es compleix un any de la finalització de la intervenció, i la darrera, al cap de dos anys. D’aquesta manera, “des de la primera telefonada fins al dia que es completa el cicle poden passar més de tres anys”, explica Bravo.

Pioners a Balears

El Programa destinat a l’Atenció a Persones Agressores que ofereix l’Ajuntament de Palma és únic a Balears, però està adreçat a qualsevol persona que pugui necessitar el servei, sigui o no resident de la ciutat de Palma. “És imprescindible fer públic que l’Ajuntament té una porta oberta i que existeix un programa que ajuda a descodificar el comportament agressiu i, conseqüentment, a ser més feliços en relació amb els altres i en les relacions de parella”, assenyala el tècnic de l’àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Toni Colom. Per contactar amb el programa es pot telefonar al 971 773 478 o al 654 062 602.

“Ets tu transformat de manera extrema”

A l’ARA Balears hem pogut parlar amb un dels usuaris que ha finalitzat totes les fases del programa, de qui en preservarem la identitat. “Quan estàs immers en aquell món no te n’adones, és molt difícil adonar-se que el problema el tens tu. Fins que arriba un moment que ets tu transformat de manera extrema”, explica.

Ell mateix explica que quan era adolescent era una persona molt agressiva. “Era excessivament agressiu amb tothom i estava ple de pors i de sofriment. Aquestes pors no em deixaven veure més enllà i no veia la realitat” assenyala. “Quan tenia algun tipus de disputa amb la meva parella, jo només veia un monstre, com un animal, i tenia por. Ara he après a identificar les emocions i allò que faig és escoltar-la i dialogar amb ella”, explica.

Actualment, continua amb la seva parella, amb qui té tres fills. Assegura que és molt feliç amb la seva família. “Amb el programa he guanyat una oportunitat per tornar a ser jo, ser feliç i gaudir amb la meva gent, conclou.

stats