Més de 1.300 alumnes exposen les seves empreses solidàries al mercat Icape

Hi han presentat productes elaborats per ells mateixos per finançar un projecte de cooperació i ONG

Més de 3.000 alumnes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han participat en la 6a edició de l'Icape, un programa al qual s’adhereixen les escoles de manera voluntària. No obstant això, s’ha de destacar que la gran majoria dels centres que hi participen repeteixen l’experiència, i fins i tot l’amplien a altres grups. Durant tres hores, els estudiants han posat a la venda a la plaça Major de Palma productes elaborats per ells mateixos per finançar un projecte de cooperació i ONG.

Aquest mercat és l’acte central del projecte Icape d’impuls a les capacitats emprenedores que duu a terme l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació. Durant tot el curs, els grups participants aprenen i apliquen totes les passes necessàries per a la fundació d’una empresa, des de la creació del nom i el logotip fins a la tria de la junta directiva. Els estudiants, de 18 centres diferents, hi han presentat 40 projectes empresarials solidaris.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que l'Icape és un programa d’èxit perquè “alhora que impulsa l’esperit emprenedor, familiaritza el jovent amb la responsabilitat social, fomenta la creativitat, la companyonia i el treball en equip, i els ingressos obtinguts es destinen a projectes solidaris”. 

L’objectiu de la iniciativa és treballar alhora les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats gràcies la metodologia de treball cooperatiu que es duu a terme dins l’aula.
 

El programa Icape té quatre línies d’actuació que depenen de l’edat dels alumnes. Els estudiants de Primària (5è i 6è) s'adscriuen a EME (Emprendre a la Meva Escola) i durant el curs creen una cooperativa. La cooperativa és l’encarregada d'elaborar els productes que després vendran al mercat Icape. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent, que es dona a una ONG triada prèviament.

Els alumnes de Secundària participen en el programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG i tots els beneficis es destinen a un projecte de cooperació en un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora. Les ONG reals que han col·laborat enguany amb el programa Icape han estat Llevant en Marxa, la Fundació Vicenç Ferrer, la Fundació Campaner, Escola en Pau, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal.

L’any passat s'hi va estrenar una línia destinada als alumnes de Formació Professional, JEA (Joves Emprenedors Associats), en què també es crea una cooperativa a través de la qual es fabriquen productes. Un mínim d'un 15% dels guanys d'aquest projecte es destina a una ONG.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF