TURISME
Societat 09/08/2019

Menorca, lluny de la massificació d’altres temporades

Les xifres d’arribades a l’aeroport, que continuen augmentant, contrasten amb la davallada que noten els hotelers

Iván Martín
4 min
Menorca, lluny de la massificació d’altres temporades

Maó“No sabem d’on surten i, sobretot, on es fiquen els turistes que teòricament aterren a l’illa”, lamenta el president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch. AENA assegura que durant el primer semestre han aterrat a l’illa 1.257.783 passatgers, un 3,5% més que en el mateix període del 2018. Només el juny, 524.846 viatgers han aterrat a Menorca, un 1,2% més que el mateix mes de l’any passat. Aquestes xifres contrasten amb la percepció dels hotelers i dels restauradors de l’illa. De fet, tan sols cal anar a veure com el sol es pon a Cavalleria, a sopar en un restaurant a peu de platja a Sant Tomàs o circular per la carretera general per comprovar de primera mà que aquest estiu Menorca no pateix la massificació d’altres anys.

El trànsit de passatgers que aterren a l’aeroport amb vols des d’Espanya ha augmentat un 9,6% aquest juny respecte del del 2018 i s’ha arribat als 217.886 viatgers. Però el trànsit internacional ha registrat un descens del 4,1%, és a dir, que han arribat 304.883 passatgers des de l’estranger. L’inici de la temporada a l’illa, històricament, l’ha monopolitzat el mercat britànic. El mes de juliol els sectors que viuen del turisme depenen, sobretot, del turisme britànic, que si té força els permet començar la temporada alta amb unes expectatives optimistes. Però enguany aquest no ha estat el cas: a l’inrevés, el turisme britànic ha baixat amb força. Per contra, a l’agost hi acostuma a haver certa tranquil·litat, perquè el mercat espanyol i català aposta per Menorca cada any, amb fidelitat, durant aquest mes, i garanteix un final de temporada balsàmic per a les caixes de nombrosos establiments.

Hotelers i restauradors en alerta

Tòbal Triay gestiona un hotel a Ciutadella i assegura que les negatives xifres globals de la temporada “generen seriosos problemes d’ocupació i rendibilitat en molts establiments”. De fet, assegura que els “obliguen a fer descomptes desmesurats”. Triay no veia una situació així “des de feia molts anys, fins i tot abans de la darrera crisi econòmica”. I l’Associació Hotelera de Menorca ho confirma. La seva gerent, Azucena Jiménez, defineix la temporada d’“irregular”. Explica que l’ocupació hotelera durant el juliol ha estat del 88,7%, “pràcticament la mateixa xifra que la del mateix mes de l’any passat”, però afegeix: “Els empresaris ens han traslladat una davallada del 10% en els ingressos obtinguts”. La caiguda encaixa amb l’argument de Triay que els hotelers han hagut d’augmentar els descomptes. Jiménez apunta a l’increment de “l’oferta il·legal” com una de les causes de la minva, i recorda que les previsions indiquen una caiguda al setembre, encara que segons la gerent de la patronal hotelera “no és segura”, perquè hi ha incertesa i aquesta temporada funcionen les reserves de darrera hora.

El president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, dependent de la CAEB, José Bosch, lamenta la inacció institucional: “Ho sabien des de feia temps, tots teníem la certesa que el Brexit passaria factura i així ha estat. Ha mancat previsió i un pla alternatiu per cobrir les espatlles de l’empresariat”. Bosch coincideix que s’ha notat la baixa demanda en establiments tradicionals del sector. “El juliol no hem vist aquelles coes de gent esperant taula en determinats restaurants. Semblava més aviat que fóssim a principis de maig o de juny”, explica. També assegura que els restaurants d’urbanitzacions turístiques són els que ho estan passant pitjor, perquè “viuen jornades laborals irregulars, els propietaris no saben si contractar més personal per a l’agost i aquells que havien incorporat treballadors a principis de juliol ho lamenten”. Sigui com sigui, tots els sectors econòmics confien a equilibrar els comptes a l’agost, però coincideixen a demanar un profund debat de futur quan s’acabi la temporada.

El pes de la lliura esterlina

La pèrdua de valor de la lliura esterlina respecte de l’euro ha provocat que les vendes de reserves turístiques de darrera hora hagin caigut. El Brexit és un dels aspectes que més incidència té aquesta temporada. L’encariment de les destinacions europees, com Menorca, fa que el mercat britànic valori altres opcions, com Turquia i Egipte, i s’hi decanti. La millora d’aquestes destinacions en estabilitat i seguretat, la qualitat de la planta d’allotjament i els preus més baixos han debilitat l’illa com a competidor. La caiguda del turisme britànic a Menorca es xifra en un 7% en comparació amb el 2018. Paral·lelament, el descens de turistes britànics a les Balears, que també pateixen Grècia i Itàlia, coincideix, per contra, amb l’increment detectat a Turquia i Egipte.

Un dels gerents d’un important restaurant de Sant Tomàs reconeix les conseqüències “nefastes” de la davallada del mercat britànic. “El maig va ser horrorós i el juny i el juliol ens ha fallat els britànics. Encara que diuen que venen amb el tot inclòs, a nosaltres ens salvaven aquests mesos”, explica. “Ara, en canvi -afegeix-, depenem del mercat espanyol, que acostuma a ser fidel a Menorca durant l’agost. No tenim marge d’error”. Per acabar-ho d’adobar, les expectatives pel que fa a la depreciació de la lliura esterlina no il·lusionen, perquè els experts econòmics del Regne Unit vaticinen que la caiguda de la divisa britànica continuarà.

La gerent de la patronal hotelera, Azucena Jiménez, explica que els britànics “continuen viatjant, però opten per destinacions madures, sense impostos i amb urbanitzacions turístiques de qualitat”. Ella creu que Menorca “necessita urgentment analitzar el que està succeint amb aquest mercat”. Per Jiménez, s’han comès errors en les polítiques de promoció turística, sobretot perquè s’està donant a conèixer “el mateix des de fa 20 anys”.

stats