FESTES
Societat 25/05/2019

Menorca lluita per frenar la bogeria de Sant Joan

L’excés d’alcohol causa la meitat d’ingressos en la festa ciutadellenca

Ivan Martín
4 min
Menorca lluita per frenar la bogeria de Sant Joan

CiutadellaLes festes de Sant Joan a Ciutadella concentren un volum de visitants que triplica la població del municipi, uns 29.000 habitants. Una bona part són menors d’edat i adolescents que aprofiten la finalització del curs escolar per donar la benvinguda a l’estiu entre cavalls i gin amb llimonada. El consum de begudes alcohòliques és el principal maldecap de les administracions menorquines. Tot i que en els darrers anys s’han reduït les incidències relacionades amb les festes de Sant Joan, les intoxicacions etíliques han augmentat considerablement. Així, mentre que l’any 2009 el dispositiu d’emergències de la Creu Roja amb la col·laboració de l’IB-Salut va atendre un total de 256 persones, l’any següent les incidències davallaren fins a situar-se en 196. Dels 53 trasllats a centres hospitalaris, 18 foren per intoxicacions etíliques. A aquestes cal sumar-hi les que no varen necessitar trasllat. En canvi, l’any passat varen ser ateses 131 persones, 13 de les quals van ser traslladades a algun centre hospitalari, en 8 casos com a conseqüència dels excessos amb l’alcohol. És a dir, les intoxicacions etíliques representen actualment més del 50% dels trasllats, mentre que l’any 2009 varen ser més d’un 40%.

Per combatre aquesta xacra, el president de l’Associació de Restauradors de Menorca, José Bosch, demana més vigilància policial i denuncia que alguns supermercats incompleixen la normativa: “És habitual veure grups de menors amb carros plens de begudes. Aquests establiments no vigilen i vulneren la normativa. Estam parlant de joves de 16 i 17 anys. Si continuam així, ens carregarem la festa”. A més, Bosch també assenyala l’educació que els pares i mares traslladen als seus fills: “Mentre que a nosaltres no ens deixen vendre botelles de vidre i ens obliguen a repartir tassons de cartró, de les cases particulars en surten tota mena de recipients amb el consentiment dels adults”.

Mentrestant, el cap de la Policia Local de Ciutadella, Ignasi Camps, parla de manca d’efectius tenint en compte el volum de visitants. En qualsevol cas, Camps detalla com “venen de Mallorca quatre policies tutors que tenen com a objectiu repartir informació entre els joves i vigilar la venda de begudes, però és molt complicat”. De tota manera, la Policia Local de Ciutadella assegura que la majoria dels joves que hi van superen els 18 anys.

Una altra preocupació que es manté a Ciutadella són les actituds relacionades amb l’assetjament sexual. Se n’han produït casos durant els darrers anys, però les autoritats creuen que són “aïllats”. Ignasi Camps considera que “hi ha certes conductes que estan normalitzades, i no hauria de ser així. No hi ha més casos greus, però tal vegada cal erradicar les microconductes, que són les que no s’acaben denunciant”.

Contra l’assetjament sexual

La visibilitat és un dels aspectes més importants a l’hora d’afrontar un problema com l’assetjament sexual. El Consell promou la campanya ‘En formes part’, una iniciativa que té com a finalitat sensibilitzar la població contra la violència masclista. Bàrbara Torrent, directora insular de Benestar Social i Família, explica que s’habilita a cada municipi que celebra unes festes un punt denominat ‘lila’, un espai on hi ha “personal professional”. No és un punt d’atenció, “però ens ajuda a fer visible el motiu de la campanya”, diu. La novetat d’enguany és la inclusió de la LGTBIfòbia i les agressions que pateix aquest col·lectiu. A més, ampliaran els horaris i el calendari.

La institució també treballa per conscienciar els joves dels perills de la ingesta desmesurada d’alcohol. ‘Millor sense alcohol’ és una acció del Consell amb l’Injove (Institut de la Joventut de Menorca) que pretén prevenir contra el consum en el context de permissivitat que representen les festes patronals. És una campanya informativa que inclou l’organització de tallers durant tot l’any i que es mourà molt a través de les xarxes socials.

114.000 euros per a seguretat privada

La mort de la catalana Núria Balcells a les festes de Sant Joan del 2014 significà un punt d’inflexió en la percepció en matèria de seguretat. El fatídic accident durant els Jocs del Pla va obrir un debat polític i social a Ciutadella. Fruit d’aquest fet va néixer un pla de seguretat que estableix unes directrius i regula el dispositiu de seguretat, especialment en els punts de massificació i on es produeixen la majoria d’accidents greus. L’objectiu del document és garantir la seguretat dels assistents, però conservant l’espectacularitat i l’essència de les festes de Sant Joan. Els tres escenaris més conflictius, que requereixen el reforç d’un servei de vigilància privada i auxiliars, són el primer toc de flabiol, el Caragol del Born i els Jocs del Pla.

En els darrers anys, l’Ajuntament de Ciutadella ha tingut serioses dificultats per tancar la contractació d’aquest servei. De fet, l’ARA Balears pot avançar que la pròxima setmana el Consistori adjudicarà la vigilància privada a una empresa de fora de l’illa per un valor de 114.000 euros. Aquesta xifra representa 44.000 euros més que la primera proposta que va fer la institució. Després de quedar dues vegades desert el concurs, a la tercera tot apunta que l’adjudicació serà una realitat. La regidora de Festes de Ciutadella, Laura Anglada, ha reconegut els problemes que hi ha per posar en marxa el procés: “Les empreses consideraven insuficient la quantitat que l’Ajuntament plantejava per al servei, ens vàrem reunir amb ells abans de licitar per saber les condicions i ara ja ho tenim clar. A més, l’adjudicació serà prorrogable a un any”.

D’altra banda, l’Ajuntament ha adquirit per 55.000 euros un sistema de control d’aforament d’entrada i sortida i còmput total en determinades zones del municipi. Es tracta d’un sistema de càmeres i software que detecta, a través del moviment, el nombre de persones que es concentren en una ubicació específica en temps real. Laura Anglada recorda que “la llei ens obliga a elaborar un pla de seguretat per als punts que reuneixin més de 20.000 persones, i aquest sistema estarà amortitzat en poc més de dos anys, és 100% fiable i té una vida útil de deu anys”. Les imatges enregistrades s’enviaran al Centre de Coordinació, que és el que decideix un possible tancament de la zona en el cas que se superi l’aforament que determina el pla de seguretat.

stats