PROTECCIÓ
Societat 27/10/2018

Menorca combatrà l’incivisme patrimonial amb càmeres

El Consell assegura que “en els pròxims mesos” la videovigilància a la naveta dels Tudons serà una realitat

Iván Martín
3 min
Menorca combatrà l’incivisme patrimonial amb càmeres

CiutadellaLa percepció de la societat menorquina envers el patrimoni cultural canvià un dia de març. Possiblement el jaciment més emblemàtic, la naveta dels Tudons de Ciutadella, va aparèixer amb pintades. Era un atac contra un monument i la candidatura de Menorca Talaiòtica. El rebuig de la societat va ser total i el Consell Insular analitzà la situació. Es varen avaluar els riscos de la neteja i, finalment, es va eliminar el rastre d’un acte vandàlic que ha quedat impune. Tot i que la Policia Nacional va sospitar d’un individu que resideix a Ciutadella, determinades traves processals han impossibilitat avançar cap a l’aclariment dels fets. Ara el govern insular ha decidit prendre una mesura de seguretat nova: instal·lar càmeres.

Seguretat en els jaciments

El Departament de Cultura del Consell destinava anualment en seguretat en els jaciments arqueològics uns 62.000 euros anuals, a través de la contractació de dos vigilants i material. El cost que tindria instaurar vigilants les 24 hores de cada dia d’un any, segons un pressupost que va elaborar una empresa de seguretat per al Consell, s’eleva a 166.000 euros. Tenint en compte que no tots els jaciments són accessibles o figurarien entre els elegits, la institució estima que necessitaria més d’un milió d’euros anuals per donar cobertura a la seguretat d’una desena de monuments.

En una visita a les tasques de restauració que es duien a terme a la naveta dels Tudons dos mesos més tard de l’atac, el conseller insular de Cultura i Patrimoni, Miquel Àngel Maria, assegurà que la institució havia fet les primeres passes per col·locar un sistema de vigilància mitjançant “càmeres intel·ligents”, és a dir, aparells d’última generació equipats amb sensors de moviment. La naveta dels Tudons i un nombre reduït de jaciments serien els escollits per a aquesta prova pilot.

La situació avui dia és que el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular continua avançant en aquesta qüestió amb l’objectiu d’implantar el servei de vigilància al pla de gestió de la candidatura de Menorca Talaiòtica durant el 2019. Així ho ha confirmat a l’ARA Balears el director insular, Antoni Ferrer, qui diu que “està en procés” i, malgrat que no hi posa data concreta, afegeix que “en els pròxims mesos s’instal·larà el servei de vigilància i entrarà en funcionament”. El primer punt que acollirà la mesura, que, per cert, era una de les recomanacions del Comitè de Patrimoni Mundial de la Unesco, serà “la naveta dels Tudons, i s’anirà ampliant posteriorment de manera progressiva a altres jaciments”, assenyala Ferrer.

El rebuig rotund i la reacció dels menorquins després de l’atac a la naveta dels Tudons sembla que s’ha difuminat en el temps. En les últimes setmanes s’han accentuat les accions que posen en perill el patrimoni arqueològic. Així, cal remarcar les intrusions en diferents monuments de l’illa, com el poblat de Trepucó o els talaiots de Torelló i Trebalúger. Grups de persones hi accedeixen per gaudir d’una posta de sol, practicar sexe i, fins i tot, per beure-hi alcohol. No és una pràctica habitual, però ha passat. En aquest sentit, el director insular de Patrimoni, Antoni Ferrer, recorda que “els jaciments són un bé fràgil i, si tots féssim el mateix, els residents i els milers de turistes que ens visiten, l’afectació a l’estructura seria enorme”.

El fet que es continuï pujant a les estructures després de tot el que va passar a la naveta dels Tudons no deixa de ser curiós, tot i que Ferrer prefereix veure-ho amb tolerància: “El percentatge de visitants que protagonitza aquest tipus d’actuacions és molt petit. La immensa majoria de la gent que arriba als jaciments arqueològics es comporta correctament i no perjudica el bé patrimonial que representen un poblat o un talaiot”.

A més, la senyalització que hi ha al voltant dels jaciments deixa clara la prohibició d’enfilar-se als monuments. Malgrat l’advertència, hi ha qui no en fa cas i des del Consell Insular avisen que “són accions sancionables si malmeten el bé d’alguna manera. Pujar damunt les estructures podria implicar un risc per la debilitat del jaciment”, sentencia Antoni Ferrer.

Lluita per la perservació

Menorca no vol quedar enrere en la lluita per la preservació patrimonial. Grans ciutats de tot el món han optat per aquest servei de videovigilància. Malgrat la dificultat que representa el fet de tenir un museu a l’aire lliure, el Departament de Cultura vol atendre el toc d’atenció que va suposar l’atac a la naveta dels Tudons per instaurar un sistema que haurà de complementar-se amb campanyes de conscienciació i responsabilitat ciutadana. La candidatura de Menorca Talaiòtica també ha de menester totes les prestacions al seu abast amb la finalitat d’optar a Patrimoni Mundial de la Unesco.

stats