PANDÈMIA COVID-19
Societat 20/03/2020

Menorca viu sense alarmisme la crisi sanitària

L’illa de la tranquil·litat s’ha vist alterada pel coronavirus, però per ara preocupen molt més les conseqüències econòmiques

Ivan Martín
3 min
Menorca viu sense  Alarmisme la crisi sanitària

MaóSón les cinc de la tarda al poble del Mercadal i Eduard decideix sortir de casa després d’uns dies confinat per anar, amb cotxe, a comprar unes revistes per a la família. A prop del quiosc del poble hi viu la seva sogra i li telefona per comunicar-li que la vol veure, que obri la porta. Maria, una senyora de més d’una setantena d’anys, no s’espera la sorpresa. Eduard obre una videotelefonada en grup i, a un metre i mig de distància, Maria veu i escolta els seus tres fills, un dels quals està confinat a un pis de Madrid.

Menorca, malgrat l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, viu per ara amb relativa tranquil·litat la crisi del coronavirus. La població assumeix amb resignació que quedar a casa és premissa indispensable per prevenir els contagis del SARS-CoV-2. De tota manera, l’activitat industrial en els polígons de Maó i Ciutadella s’ha reduït un 50%, xifra que ha dut la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, a demanar sense èxit a Madrid més restriccions d’activitat laboral. Que el govern espanyol autoritzi dins l’estat d’alarma certes activitats no implica que alguns empresaris no puguin actuar amb més responsabilitat. Així ho ha fet el propietari d’una important fàbrica de calçat de Ciutadella, que no ha dubtat a notificar al 90% de la plantilla “que quedin al costat de les seves famílies”. “Només tiram endavant la producció amb uns serveis mínims, perquè amb la salut no podem jugar i preferim fer l’esforç ara i retallar el període d’alentiment”, els ha dit.

“Consciència social”

Però no tothom pensa de la mateixa manera. Toni Pons fa feina en un magatzem de ferreteria que també és proveïdor de pintures i materials per a la construcció. Diu que té “consciència social”, tot i que defensa amb vehemència que aquest establiment és una prioritat per a la societat: “Si hi ha un tall en el subministrament elèctric o problemes d’aigua, l’electricista i el lampista necessiten comprar els materials per solucionar-ho, com les persones majors que queden sense calefacció”. Alberto Ramírez, propietari d’una empresa de pintura, també treballa amb normalitat. “Els meus empleats em demanen fer feina, però si ens fan aturar no tindrem cap problema”, diu. Reconeix que tenen demanda i que prenen les mesures preventives de seguretat. “Hi ha particulars que aprofiten per pintar façanes, encara que la majoria de feines estan lligades al sector de la construcció. Nosaltres respectam les recomanacions per evitar contagis, però sabem que molts operaris actuen com si res i crec que les autoritats haurien de sancionar actituds irresponsables”, apunta.

També mantenen la seva rutina els treballadors de l’àmbit alimentari. Toni Ferrer té una petita carnisseria i pensa més enllà d’aquest indeterminat període de confinament. “Les vendes han crescut, però fa por pensar en quina situació quedarà tot plegat, especialment els llocs de feina que es perdran”, lamenta. Els supermercats, on el volum de treball s’ha accentuat, concentren més tràfec de persones. Maite Campos és caixera d’un establiment de proximitat i té la sensació que és “la protagonista d’una pel·lícula de ciència-ficció”. “Aquí estic obligada a dur mascareta i arribo a casa i pel celobert del meu edifici he vist aquesta setmana dos veïns que també la duien dins la seva llar”, explica.

Suport al teixit econòmic

Els vuit ajuntaments de Menorca estudien mesures per minimitzar l’impacte econòmic de la Covid-19. Qui ha liderat aquesta línia és el Consistori del Castell, que ja ha anunciat que tornarà la part proporcional de l’impost d’ocupació de via pública de les terrasses de bars i restaurants mentre es mantingui l’estat d’alarma. També abonarà, amb caràcter d’urgència, totes les factures entregades per proveïdors, tornarà les quotes municipals de l’escoleta i les escoles de música i pintura, així com de les d’activitats i serveis esportius gestionats per l’Ajuntament. A més, es Castell suspendrà el termini per pagar tots els impostos i liquidacions que actualment estan en període voluntari d’abonament.

D’altra banda, l’Ajuntament de Maó ha fet públic un primer paquet d’iniciatives, però no serà fins als pròxims dies quan detallarà un segon bloc encaminat a donar suport al teixit comercial del municipi. En qualsevol cas, la institució no cobrarà la part proporcional de les quotes dels serveis municipals i no liquidarà els imports relatius a les escoles de música i pintura, l’ús d’instal·lacions esportives, escoletes, mercats ambulants i terrasses. També ajornen el període de matriculació de 0-3 anys per al pròxim curs, i el pagament de les taxes municipals corresponents a l’impost sobre vehicles, sobre béns urbans i rústics, ocupació de via pública, entrada de vehicles i cementeris. Durant els pròxims dies s’hi afegiran la resta de consistoris.

stats