Menorca i Eivissa tenen les plantilles de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil incompletes

Els representants dels treballadors d'aquests cossos de seguretat asseguren que Balears és la darrera destinació triada pels agents

Els representants dels treballadors de Balears de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han assegurat aquest dimecres en roda de premsa que Balears, principalment les illes de Menorca i Eivissa, és la darrera destinacions que trien els agents, per la qual cosa les plantilles d'aquests cossos tenen un 20% de les seves places sense cobrir.

En l'acte per reivindicar l'adequació del plus d'insularitat a la realitat econòmica de la Comunitat hi han participat José  Ernesto   Búrdalo , de  la Unió  Federal de Policia; José Gregorio Barajas, de  la Unió  de Guàrdies Civils, i  Gabriel  Roca, representant d'UGT.

Els participants han explicat la discriminació que suposa per als agents destinats a les Illes rebre un complement que en el cas d'un guàrdia civil ronda els 68 euros a Mallorca i els 80 a Eivissa, mentre que a Tenerife la quantia  és  de 120 euros i a Fuerteventura o el Hierro se situa en 350.

Per aquest motiu, segons Barajas, les Balears tenen un 20% de les places sense cobrir en el cas de la Guàrdia Civil, situació que empitjora a Eivissa, on algunes nits d'estiu només patrulla un cotxe de policia.

Per la seva banda,  Búrdalo  ha explicat que la Policia Nacional només té cobert un 78% de les seves places a les Illes. A Palma i Manacor es van cobrint, però a Eivissa, Ciutadella i Maó hi ha una situació de precarietat. El plus d'insularitat per a un policia ronda a Eivissa els 80 euros, mentre que a Lanzarote s'atraca als 450 euros.

Els dos representants han coincidit a destacar que l'alt nivell de vida de les Illes, la distància i el difícil accés a l'habitatge converteixen la comunitat en la darrera destinació dels policies que acaben la seva formació a Àvila i dels que acaben la seva preparació a l'acadèmia de la Guàrdia Civil de  Baeza . Per viure a les Illes són molts els agents, segons han explicat, que no tenen més remei que compartir pis, de manera que no poden desplaçar-se amb la seva família.

La situació també provoca que els agents deixin les Illes una vegada han acabat el termini de la seva primera destinació, per la qual cosa el percentatge de policies experimentats a Menorca i Eivissa és molt baix, fet que  afecta  la qualitat del servei que s'ofereix a la població, segons han reconegut.

La millora de l'esmentat plus és un objectiu comú dels més de 10.000 treballadors de l'administració espanyola que estan destinats a la Comunitat, que han començat una campanya de recollida de signatures a change.org per sol·licitar aquest increment, que podria suposar entre 15 i 20 milions d'euros anuals.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF