Medi Ambient suggereix al Consell de Mallorca que no arribi al sostre de places turístiques previst

La comissió del Govern també demana que es limitin noves autoritzacions d'allotjament a les zones considerades madures

La Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears ha demanat al Consell de Mallorca que no arribi al sostre de 430.000 places turístiques permès pel Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics ( PIAT ), ja que es considera que en prop de vuit mesos no s'han exhaurit ni de lluny les 30.000 places que es varen posar de manera provisional en el mercat fins a l'aprovació definitiva de l'esmentat pla. La comissió  dona  el vistiplau al  PIAT  sempre que incorpori un seguit de mesures de contenció de la pressió turística sobre el territori.

En les conclusions de la Declaració Ambiental Estratègica sobre el  PIAT  es destaca que "atesos els efectes de la pressió turística dels darrers anys sobre les infraestructures, els equipaments i els recursos naturals de l'illa de Mallorca, es recomana que es distribueixin amb les borses d' ETH (Estades Turístiques en Habitatges)  i  EAT (Estades en Allotjament Turístic) les 30.000 places que es varen establir amb la  suspensió  de llicència associada a l'aprovació inicial d'aquest  PIAT ".

Tot i que la redacció final d'aquesta recomanació resulta poc clara, el president de la Comissió de Medi Ambient, Antoni Alorda, ha explicat a l'ARA Balears que la idea  és  que el Consell de Mallorca valori "si val la  pena  arribar al sostre de places turístiques previst amb l'aprovació final del PIAT , ja que de moment només s'han autoritzat  10.000 places de les 30.000 que hi havia disponibles". Cal recordar que una vegada aprovat el  PIAT, encara es podrien autoritzar 13.000 noves places a banda de les 30.000 previstes. D' aquestes 43.000 places  totals, 28.000 són per a lloguer turístic i 15.000 per a hotels.

Zones saturades

D' altra banda , un altre punt important de les recomanacions de la comissió consisteix en la petició que no es permetin noves places turístiques a zones madures fins que comptin amb el seu corresponent planejament. En el PIAT s'estableix que les zones de la Platja de Palma, l 'Arenal, Peguera, Santa  Ponça i Palmanova- Magaluf) són zones turístiques saturades, així com Cala Millor, Cala Bona, Son Moro,  s'Illot i Cales de Mallorca.

"A les zones madures i saturades delimitades en aquest  PIAT , fins que s'aprovi definitivament l'instrument de planejament que les ordeni, no s'hauran de permetre noves places turístiques, tret de les d'habitatges habituals en règim  de lloguer  de 60 dies, ja que una major afluència de turistes en aquestes zones, i sobretot en època estival, implicaria encara una major saturació i, per tant, més  consum d'aigua, més volum d'aigües residuals, més generació de residus, més despesa energètica i més volum de trànsit i problemes amb la mobilitat", destaquen les conclusions d'aquest dictamen.

La comissió diu que en aquestes zones "s'haurà de procurar adoptar mesures de reducció de la capacitat de població turística per tal d'adequar l'oferta real a la capacitat de càrrega del medi tenint en compte les infraestructures i els recursos naturals".

Índexs de densitat més "reals"

Una  altra recomanació  important que, segons Alorda, es fa al Consell de Mallorca, és la necessitat d'incorporar als planejaments  índexs  de capacitat més  pròxims  a la realitat, ja que actualment es calcula que la densitat mitjana de les cases  és  de 2,5 persones, quan  la realitat és que les cases que es dediquen al lloguer vacacional tenen una ocupació superior a les sis persones. Això ajudarà a calcular d'una manera més precisa les densitats màximes d'ocupació que  es  poden permetre a cada zona. També s'haurà de tenir  en compte  per a aquests  càlculs que els habitatges de lloguer vacacional tenen un major consum de recursos, així com d'aigua.

Per tal de "minimitzar la possibilitat que es construeixin nous habitatges per destinar a lloguer turístic, cal que el  PIAT  estableixi criteris addicionals de delimitació de zones no aptes per a  aquests habitatges " en determinats àmbits, com  els sòls  d' ús  global residencial que puguin superar la densitat de població turística mitjana fixada al  PIAT  o les àrees d'assentament del paisatge d'interès i als nuclis rurals que no tenen xarxes de clavegueram.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF