Societat 02/03/2019

Maria Ramos: “Preparam formació per a Primària i Infantil”

La Conselleria de Salut ha introduït un canvi de perspectiva en relació amb l’educació sexual

M. F.
3 min
Maria Ramos: “Preparam formació per a Primària i Infantil”

PalmaLa Conselleria de Salut ha introduït un canvi de perspectiva en relació amb l’educació sexual. Ara es tracta des d’un punt de vista positiu, no com un risc, segons explica Maria Ramos, directora general de la Conselleria de Salut.

Des de quan la Direcció General de Salut s’ocupa de l’educació sexual?

L’any 2011 es va fer un programa per a Secundària, orientat a la prevenció del VIH i d’altres malalties. També es feia promoció de l’ús dels preservatius. Era un programa biologicista, dirigit a la prevenció.

I els darrers anys?

Hem fet un programa més ambiciós i més d’educació afectivosexual. S’hi tracta la sexualitat no com un risc, sinó en positiu, com una part de la vida de les persones.

Quin és el panorama actual?

Els tècnics hi veuen que la majoria dels joves tenen un accés directe a la pornografia, una font que sabem que és perjudicial, perquè, entre altres coses, no tracta el tema de l’afectivitat.

Com és d’important l’afecte?

La sexualitat no es pot explicar únicament amb la part anatòmica, s’hi ha d’incloure el component emocional. S’ha d’entendre com una part important de la vida de les persones.

Quins són els objectius de la Direcció General de Salut?

El programa ‘Amb tots els sentits’ no es basa en xerrades aïllades, sinó que és un programa amb contingut i objectius. La nostra aposta consisteix a treballar amb els professors perquè siguin ells els que duguin l’educació sexual i afectiva a les aules. No com un tema puntual, ja que les evidències diuen que les formacions aïllades tenen molt poc impacte. El que cal fer és una formació continuada al llarg de tot el curs i de tots els cursos.

De quina edat és l’alumnat que rep aquesta formació?

Des de primer d’ESO fins a Batxillerat. Dels 12 als 18 anys.

Quant fa que està en marxa?

Fa dos cursos: el 2016-2017, el pilot, i el 2017- 2018 s’oferí a tota la Secundària. Però la sexualitat i l’afectivitat s’han d’abordar en totes les etapes de la vida. Ara preparam el material per a Primària i més endavant, el d’Educació Infantil.

Com ho ha de fer qui estigui interessat en el programa ‘Amb tots els sentits’?

A través d’internet poden trobar tota la informació. Tenim un web de salut sexual amb tot tipus de materials, guia per al professorat... De fet, la formació es pot fer en línia.

Quants centres l’han sol·licitat? El curs 2017-2018, el varen demanar professors i professores de 49 centres educatius, una quarta part. És a dir, concretament un 26,6%, dels 184 que hi ha en total.

Com estam en relació amb la resta de les comunitats autònomes?

Aquest és el primer programa d’educació sexual i afectiva balear. La Comissió estatal de Salut Sexual no es reunia des del 2014. Ara ens han tornat a cridar. I la legislatura passada el PP només tractava la part reproductiuva. Ara podem dir que Balears és una de les comunitats pioneres. Fa temps que ho treballen altres, com Catalunya i Navarra.

Quins són els temes més demanats?

Una etapa de canvis, la sexualitat, les relacions sexuals, el risc en les relacions sexuals...

I els menys demanats?

El flirteig i la relació de parella. La relació tòxica i la violència en la parella. Tenim pendent una reunió amb l’IBDona, perquè són temes molt actuals i molt necessaris i els hem de promoure.

stats