Societat 28/12/2019

March també es dedica a la política

Des que s’instal·la a Ciutat a principi dels anys vint, va esdevenir una força emergent que feu trontollar el sistema polític i social d’aquella època, dominada pels mauristes

Revisat Per Pere Ferrer Guasp
2 min

Des que Joan March s’instal·la a Ciutat a principi dels anys vint, va esdevenir una força emergent que, juntament amb el suport de republicans i socialistes, que havien irromput en l’escena política, feu trontollar el sistema polític i social d’aquella època, dominada pels mauristes.

La política era solament un instrument per incrementar els seus béns patrimonials i dineraris, per tenir accés a les grans concessions estatals, assolint la impunitat en les seves grans operacions mercantils il·legals.

Serà una època de virulents enfrontaments entre liberals i mauristes, entre “verguistes i antiverguistes”.

Ens diu Josep Pla en el llibre Retrats de passaport, a la pàgina 528:

“El cert és que, amb motiu de la formació d’ El Dia, vaig anar a Palma amb Estelrich i que llavors vaig conèixer el senyor Joan March. Hi vaig ser presentat a l’aire lliure, en aquella tertúlia peripatètica que abans de dinar realitzaven alguns amics a la plaça de Cort, a la voravia del palau de l’Ajuntament de Palma. El senyor March hi fumava sempre el seu cigar de l’Havana i els seus amics eren generalment persones de diverses professions, generalment comerciants, que passaven per aquell lloc. S’hi solia afegir el periodista Pinya, que coneix molt bé les notícies de la localitat, i el pintor Gelabert, que tenia una barberia a la mateixa plaça i que entre servei i servei sortia a estirar les cames”.

Aquest record de Pla, que no tenim per què dubtar de la seva veracitat, ens mostra un Joan March que fa vida “de carrer”, que participa de la vida quotidiana de Ciutat. Li agrada la tertúlia, el debat i la política, però sobretot desitja la cobejança de riqueses i la proximitat al sexe femení.

A partir del 1917, en comptes de crear una nova formació política, opta per entrar en el Partit Liberal. Això ho fa de la mà de Lluís Alemany, home de confiança del líder del Partit Liberal a Mallorca, Alexandre Rosselló. Aquest polític va ser cap de llista i elegit diputat a totes les eleccions legislatives d’entre 1901-1923. També va ocupar diversos ministeris en la dècada dels anys vint.

El projecte que pretenia dur a terme March era convertir el vell Partit Liberal en un partit modern i autonomista, incorporant els regionalistes en les seves files.

Els dos blocs que dominaven el sistema polític es reparteixen el torn de govern. Els liberals formen govern en sis ocasions i els conservadors, en cinc ocasions.

Destaca la permanència dels lideratges. Pels conservadors, Josep Cotoner, comte de Sallent, i Antoni Maura. Pels liberals, Alexandre Rosselló, que anava acompanyat en tres eleccions legislatives pels fills del general Valeriano Weyler. A partir del 1920 anirà de la mà de Lluís Alemany, home fort de Joan March, que havia estat batle de Palma i president de la Diputació.

En els dos pròxims capítols completarem la narració de la revolució política que va ocasionar a Palma i a tot Mallorca Joan March.

stats