Societat 22/12/2019

March controla el comerç marítim

Amb la seva flota va poder fer negocis d’envergadura tant amb els aliats com amb els alemanys

Revisat Per Pere Ferrer Guasp
2 min

PalmaDurant tota la Primera Guerra Mundial es va fer evident que el control marítim era una peça clau per a l’enriquiment del qui el tenia a les seves mans. March va albirar la nova conjuntura i s’avançarà als seus potencials competidors. L’economia de les Illes incrementarà, en temps de guerra, l’exportació de productes agrícoles, els articles manufacturats i el carbó. Per una banda, suposava un enriquiment per a aquest sector empresarial, i per una altra banda provocaria un dèficit important de proveïments per a la població local.

March, amb la seva flota, va poder fer negocis d’envergadura tant amb els aliats com amb els alemanys. La seva ideologia no incloïa patriotismes de cap signe ni predileccions envers cap dels bàndols en guerra.

Joan March, per controlar aquest sector estratègic, va aconseguir discretament un paquet molt important de les accions de La Isleña Marítima, que era la companyia creada per la burgesia ciutadana. Tenia la seva seu al carrer del Palau Reial, on actualment té el domicili la Conselleria d’Hisenda i Economia.

La Isleña era la ‘joia de la corona’ de la burgesia palmesana, ja que tenia una flota de sis vaixells recents construïts a Gènova, una flota molt moderna i de gran bellesa i qualitat, cosa que feia que fos coneguda pel sobrenom de Los cisnes del Mediterráneo.

March va vendre les accions de La Isleña a la Transmediterránea, naviliera d’àmbit estatal creada de la fusió d’altres navilieres, de la qual ja tenia la majoria de les accions. Amb aquesta operació, la companyia mallorquina es va integrar en la Transmediterránea, encara que la flota de La Isleña va continuar operant amb el seu nom original.

Malgrat que la burgesia de Ciutat va intentar per tots els mitjans recuperar-la, no fou prou astuta ni tenia el capital necessari per recomprar-la. La conseqüència directa d’això fou la pèrdua del control del trànsit marítim a favor de Joan March.

La Primera Guerra Mundial va oferir a Joan March grans oportunitats comercials, moltes d’elles qualificades de contraban de guerra. Actuacions comercials que repetí durant la Segona Guerra Mundial.

El comerç de guerra, el contraban de tabac, les parcel·lacions, les elèctriques, les operacions financeres, etc., el varen convertir en l’home més poderós d’Espanya i un dels més rics del món.

stats