EDUCACIÓ
Societat 10/03/2018

March: “Els alumnes han d’aprendre el català, però també l’han d’utilitzar”

Així ho expressà el conseller d’Educació i Universitat al simposi ‘El català, de l’aula al món’

Maria Cifre
3 min
Maria Alorda i Marti March durant el simposi, a la sala d’actes Josep Maria Llompart, a la universitat.

Palma“Els alumnes han d’aprendre el català, però també l’han d’utilitzar”, va recomanar el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, a l’acte inaugural del simposi El català, de l’aula al món, adreçat als docents de les etapes d’Educació Infantil, Primària, Secundària i de persones adultes.

El simposi sobre llengua, cultura i normalització lingüística es duu a terme a la Universitat de les Illes Balears entre ahir i avui, divendres 9 i dissabte 10 de març. Les jornades formen part de les activitats programades aquest 2018 per commemorar l’Any Llompart, coincidint amb els 25 anys de la mort de l’escriptor, poeta, traductor, docent i activista cultural, Josep Maria Llompart de la Peña.

En les jornades hi participen més de 30 centres educatius i un total de 225 docents, 180 dels quals són de les Illes Balears i la resta, de diferents punts del territori de parla catalana. S’han desplaçat fins a Mallorca per participar en aquesta trobada docents de l’Alguer, Perpinyà, Andorra, Catalunya, la Franja de Ponent i el País Valencià.

Els assistents seran els encarregats de mostrar i compartir amb la resta els projectes de foment i dinamització de la llengua catalana que ells mateixos duen a terme a les aules. “La creació de xarxes entre escoles i entre professors són un element clau per poder millorar els aspectes de l’educació”, va assenyalar March durant la presentació de les jornades. En aquest sentit, la directora General de Formació de Professorat i de Formació Professional, Maria Alorda, va afegir que “allò més enriquidor és poder aprendre entre iguals”.

Compartir coneixements

El programa inclou dues conferències. la primera, inaugural, per part del sociòleg, periodista i escriptor, Salvador Cardús, que va parlar de la situació de la llengua catalana dins i fora de l’escola a través d’una conferència que titulada El català al món, reptes i oportunitats. L’altra ponència, Les actituds lingüístiques, de la individualitat al col·lectiu, la durà a terme el dissabte dia 10 el psicòleg Ferran Suay. Suay exposarà conceptes vinculats a les actituds lingüístiques.

Durant la jornada es realitzen exposicions d’experiències didàctiques, duites a terme pels diferents representants dels centres que participen en la trobada.

Alguns dels projectes que es mostren aquests dies són, entre d’altres, la integració dels nouvinguts, la importància de la pràctica de l’expressió oral a les classes de llengua i l’ús de les gloses com a eina educativa. També es presenten els projectes d’intercanvi que es duran a terme entre l’IES de Santa Margalida i El Soler de Perpinyà o entre l’IES Campeny de Mataró i l’institut de Llucmajor.

Una de les activitats previstes al programa es durà a terme avui. És una taula rodona que tractarà de L’impuls del català, dels centres a la societat, en la qual participaran el doctor en Filologia Catalana i exdiputat al Parlament Europeu, Bernat Joan; la coordinadora de Política Lingüística i professora de la UIB, Rosa Calafat; la inspectora d’educació del Departament de la Generalitat de Catalunya i professora de la Universitat de Barcelona, Neus Lorenzo; el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Cesc Franquesa, el psicòleg Ferran Suay i el doctor en Lingüística Aplicada Francesc Ballone. La trobada de debat serà moderada per la periodista Neus Albis.

En el programa també s’hi inclouen dues actuacions: la primera, a càrrec de Pep Suasi, va cloure la jornada d’ahir, i l’altra, que es durà a terme avui horabaixa, serà dirigida per Toni Gomila, amb la seva obra Peccatum.

Josep Maria Llompart de la Peña

El 2018 està dedicat a l’escriptor, poeta i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993), atès que el passat 28 de gener es varen complir 25 anys de la seva mort. Llompart és un dels escriptors i activistes culturals més destacats de la segona meitat del segle XX. Era un home implicat i compromès cívicament amb el seu país, que va contribuir a la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears. Va ser un activista cultural de primer ordre, sense deixar el vessant polític de la reivindicació. Va ser professor de literatura catalana a la universitat i va fer de divulgador de la literatura a la ràdio, a la premsa i en diferents publicacions. La trajectòria professional de Llompart va ser molt reconeguda. La seva poesia va ser premiada amb els més prestigiosos guardons de les lletres catalanes, com el premi de la crítica Serra d’Or de poesia o el premi Lletra d’Or. També rebé el Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya d’Assaig, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

stats