Mallorca s'acomiada de les víctimes de la torrentada

El funeral pels morts a la tempesta del 9 d'octubre ha estat marcat per la trobada del cos del petit Arthur hores abans

El funeral per les víctimes de la torrentada que assolà el Llevant de Mallorca el passat 9 d'octubre ha tingut lloc aquest dimecres a Manacor enmig d'una gran expectació i el desig de la ciutadania d'acompanyar els familiars en aquestes hores tan dures. Més de 1.000 persones han omplert a vessar l'església de la capital del Llevant.

La cerimònia ha estat presidida pel bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i hi ha assistit una nodrida representació institucional, tant balear com estatal. El record del petit Athur, trobat hores abans entre Sant Llorenç i Son Carrió, ha estat molt present entre els assistents. Els familiars de les víctimes hi han arribat molt emocionats passades les 18 h i han estat rebuts pel bisbe, que ha estat el primer a donar-los el condol. No hi han faltat representants dels diferents cossos que han format part dels dispositius d'emergències al llarg dels darrers vuit dies.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha estat un dels primers a arribar a les portes del temple manacorí. Poc després hi han fet acte de presència el president de Ciutadans, Albert Rivera; la diputada del Partit Popular Dolors Montserrat, acompanyada de Marga Prohens i José Ramón Bauzá; els consellers del Govern balear Martí March i Iago Negueruela, i el president del Consell Insular de Mallorca, Miquel Ensenyat, entre d'altres. El president del Parlament balear, Baltasar Picornell, hi ha anat poc abans que la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol. Els reis d'Espanya han arribat a l'església acompanyats de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, minuts abans que començàs la cerimònia.

El batle de Sant Llorenç ha agraït l'esforç d'aquests dies, encara que és conscient que "a la gent de Sant Llorenç li costarà molt recuperar-se del que s'ha viscut aquesta setmana". També ha volgut remarcar que el fet d'haver trobat el cos sense vida del nin desaparegut "ajuda a tancar una de les etapes més  difícils  de la societat balear". D'altra banda,  Albert Rivera ha assegurat que "avui és un dia de dolor per als espanyols, mallorquins i balears, i hem volgut ser-hi. És una situació molt dolorosa, però estic molt orgullós que Espanya, i sobretot Mallorca, hagi mostrat la seva solidaritat. Vull donar el condol a les víctimes, i el poble espanyol no oblidarà el que ha passat".

Davant l'altar de l'església s'han col·locat tretze espelmes enceses en record de les víctimes. Els familiars, entre els quals es trobaven els del petit Arthur, han ocupat les primeres files del temple. En la cerimònia hi han participat, a més, els capellans de les localitats de Llevant.

Durant l'homilia, pronunciada íntegrament en castellà, el bisbe Taltavull ha destacat "el treball i l'esforç solidari per part de tots" i el fet que el dolor ha estat "compartit" per tota la societat illenca. Segons Taltavull, la tragèdia "ha revelat la valuosa categoria humana dels que han quedat més afectats per ajudar a sortir d'aquesta lamentable situació". "Sempre haurem de reconèixer l'enteresa i el testimoni que estan donant aquestes famílies, a més dels innumerables professionals i voluntaris", ha continuat el bisbe.

En acabar la cerimònia, els reis espanyols han donat el condol als familiars de les víctimes i han partit. Molta gent que havia quedat fora de l'església no s'ha mogut de davant fins que ha acabat el funeral. 

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF