TRÀNSIT

Manacor projecta un dipòsit de vehicles a l’ecoparc

Ara els turismes retirats o en custòdia estan dispersos en dues instal·lacions

Una parcel·la del recinte de l’ecoparc de Manacor, vora el polígon agroalimentari de la carretera de Felanitx, serà adaptada per l’Ajuntament per convertir-la en dipòsit de vehicles. Ara, a manca d’un equipament en condicions, per a aquest servei s’utilitza part de la planta superior de l’estacionament públic soterrat de la plaça de Sant Jaume. També compleix la funció d’acollida de vehicles una petita esplanada que es troba entre la seu central de la Policia Local, la piscina municipal i la zona verda de jocs infantils del parc, instal·lacions situades a l’avinguda del Parc.

El terreny que a curt termini serà adequat com a dipòsit de vehicles ocupa uns 1.500 m2 en un lateral de l’ecoparc. La idea és acollir en un mateix punt tots els vehicles que es tenen en custòdia i els que, després de ser retirats per abandonament del propietari i passar la corresponent tramitació, han de ser enviats a la planta de desballestament que hi ha al polígon industrial.

El departament d’Urbanisme de l’Ajuntament està treballant en el projecte d’un dipòsit central i s’espera que a l’abril es puguin iniciar les obres d’adequació del solar a la funció prevista i que estigui operatiu abans de l’estiu. La finca de l’ecoparc tindrà servei de vigilància connectat al mateix sistema de telecontrol de les instal·lacions municipals, d’enllumenat i de paviment adaptat per captar possibles fugues de líquids contaminants dels vehicles.

El fet que l’actual aparcament públic de la plaça de Sant Jaume estigui ple en determinades franges horàries i que, per tant, hi manqui espai d’estacionament per als vehicles que van al centre de la ciutat, ha fet que s’impulsi amb certa urgència el projecte del dipòsit. Això ha de permetre disposar d’un espai definitiu que faci més operativa la retirada de vehicles abandonats o en custòdia. Així, també s’acabarà amb la mala imatge que presenten diversos punts urbans del municipi amb cotxes abandonats.

Debat polític

El projecte d’un dipòsit en condicions és també una demanda que s’ha fet palesa en nombroses ocasions als plenaris del consistori per part dels grups de l’oposició, MÉS-Esquerra, PSOE i Volem. De part de Volem, el seu portaveu, Carles Grimalt, ha insistit en la necessitat d’acabar amb l’abandonament de vehicles en les vies urbanes, que afecta especialment aquelles que estan a la perifèria i que és on normalment s’abandonen turismes avariats irrecuperables i també les que solen elegir els propietaris de turismes que deixen de residir a l’illa per alguna raó.

El delegat de la Policia, Miquel Perelló, explica que Manacor necessita un dipòsit amb totes les condicions per la seva condició de cap de partit judicial i capital de comarca. Remarca, així mateix, que retirar un vehicle abandonat suposa un procés molt llarg. “Des que s’intenta localitzar el propietari fins que finalment el cotxe es pot traslladar a un punt de desballestament sol passar molt de temps”, assegura el regidor de la Policia, “per això, és millor retirar el cotxe i tenir-lo en dipòsit fins que es pogui dur a desballestar”, afegeix. Actualment hi ha manca d’espai als dos punts provisionals de dipòsit (el pàrquing de Sant Jaume i el parc municipal), cosa que en ocasions provoca que el turisme abandonat a la via pública sigui objecte d’actes vandàlics i que acabi per convertir-se en un perill al carrer.

El control del futur dipòsit estarà a càrrec de la societat anònima municipal (SAM) que gestiona els aparcaments. El seu gerent, Francesc Grimalt, diu que hi ha la necessitat d’evacuar els 40 vehicles que es tenen en custòdia a la plaça de Sant Jaume, molts d’ells conseqüència d’embargaments, “perquè s’ha incrementat la demanda d’abonaments a l’aparcament”. D’altra banda, recorda que l’espai de dipòsit de vehicles a les instal·lacions de la Policia Local al parc municipal hauria d’estar reservat a vehicles retirats per la grua “no com a dipòsit de vehicles abandonats”.

Les obres d’adequació del nou dipòsit de cotxes seran executades per la brigada municipal i s’espera que la despesa, amb càrrec al pressupost de la SAM, sigui de devers 30.000 euros. L’espai que es crearà per a vehicles en dipòsit a l’ecoparc tindrà capacitat per a unes 70 unitats.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF